Politică externă

Croatia incepe negocierile de aderare la UE cu un Guvern remaniat

07.01.2005, 00:00 17

Premierul croat, Ivo Sanader, ar putea proceda la o remaniere guvernamentala inaintea inceperii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeana.
Informatia a fost publicata din surse apropiate puterii de catre presa croata si apoi a fost preluata de agentiile straine de presa.
Remanierea ca atare ar putea fi legata de un eveniment petrecut zilele trecute, anume demisia ministrului de externe croat, Miomir Zozul, care a rnuntat la mandat in urma intetirii acuzatiilor de coruptie la adresa sa. Zozul a negat acuzatiile, dar a declarat ca este ingrijorat ca acestea ar putea afecta intregul Guvern.
Zuzul era considerat principalul colaborator al premierului Sanader, cei doi fiind considerati principalii autori ai deschiderii negocierilor de  cu Uniunea Europeana.
Croatia a fot invitata sa inceapa nogocierile de aderare la UE in decembrie, alaturi de Turcia. Aceasta tara are un potential economic destul de bun, insa pana acum criteriile politice de aderare, in general starea democratiei, nationalismul exacerbat si coruptia raspandita la inalte niveluri au constituit piedica in calea inceperii negocierilor.
Croatia a fost implicata in sangerosul razboi care a faramitat fosta Iugoslavie si cata vreme s-a aflat in viata si la conducere liderul nationalist Franio Tudjman (care a murit in 1999) nu se punea problema atragerii acestei tari intre cele membre ale UE.
Potrivit presei, cel mai probabil inlocuitor al lui Zuzul este ministrul pentru Integrare Europeana, Kolinda Grabar Kitarovici. Totusi, presa a anuntat ca doi sau chiar patru ministri ar putea fi inlocuiti.
"Demisia lui Zuzul ar putea fi preambulul unei remanieri guvernamentale serioase", este de parere cotidianul Jutarnji List.
Guvernul nu a facut inca nici o declaratie oficiala in acest sens.
Potrivit cotidianului, ministrii care ar putea fi inlocuiti sunt cel al Sanatatii, Andrija Hebrang, al Economiei, Branko Vukelici, si al Transportului, Bozidar Kalmeta.
Miercuri, Sanader l-a numit pe actualul ambasador al Croatiei la ONU, Vladimir Drobnjak, in functia de negociator-sef la discutiile cu UE, a informat agentia Hina.