Politică externă

Dosarul granitelor cu Ucraina pleaca la haga la finele lunii

10.09.2004, 00:00 17

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a anuntat ca ultima runda de negocieri cu Ucraina in problema delimitarii granitelor nu a adus nici o schimbare de atitudine din partea tarii vecine. In consecinta, ramane valabil demersul anuntat deja de Bucuresti de a cere arbitrajul Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Dosarul in chestiune va fi depus pana la finele acestei luni la Haga. Procedura, a spus Aurescu, nu include si problema canalului Bistroe, care, potrivit secretarului de stat, are alta natura tehnica si diplomatica.Autoritatile romane vor continua sa faca presiuni politice importante, dar nu exista un instrument juridic de constringere in privinta canalului, iar pentru a apela la Curtea de la Haga este nevoie de acordul ambelor parti
Revenind la chestiunea granitelor, Aurescu sustine ca distanta intre pozitiile celor doua tari este prea mare, iar liniile de demarcatie propuse de cele doua parti sunt foarte diferite. Metoda propusa de Romania este o copie fidela a celei utilizate de Curte in alte 24 de cauze solutionate pana acum. Cu siguranta, Curtea va asigura accesul Romaniei la resursele de petrol si gaze naturale aflate in zona respectiva, de circa 14.000 km patrati, a opinat Aurescu.
In zona respectiva din Marea Neagra s-au facut prospectiuni geologice in anii ?70-?80 si se stie de atunci cu exactitate ca exista resurse importante biologice si nebiologice. Ramane ca dupa ce vor fi efectuate forari sa se stabileasca exact cantitatile de petrol si gaze naturale, a spus Aurescu. "Oricum ar fi ele, mari, mici, medii, aceste resurse apartin de drept Romaniei si avem datoria de a le obtine", a explicat Aurescu. In privinta Insulei Serpilor, Aurescu a spus ca nu prezinta inimportanta economica.