Politică externă

Dreapta e favorita in alegerile din Germania, iar Angela Merkel trebuie sa scoata tara din cea mai dura recesiune de dupa razboi

Dreapta e favorita in alegerile din Germania, iar Angela Merkel trebuie sa scoata tara din cea mai dura recesiune de dupa razboi
25.09.2009, 00:00 50

Miza alegerilor pentru Bundestag este importanta pentrupoliticieni si neinteresanta pentru cetateni. Dar de luni,comenteaza Deutsche Welle, germanii se vor trezi confruntati cu oserie de probleme dificile, cum ar fi viitorul industriei auto,grav afectata de criza, sau costul financiar si uman pe care armatagermana, Bundeswehr, il plateste in Afganistan.

Rezolvarea crizei financiare este o problema centrala a oricaruipartid angrenat in alegeri, asa cum a reiesit din dezbaterile dincampanie.

Insa, pana atunci, este nevoie de o coalitie de guvernare.Angela Merkel a anuntat in mai multe randuri ca nu mai doreste ocoalitie cu Partidul Social-Democrat, pe motiv ca este nevoie de unnou guvern, care sa promoveze politici liberale in contextul crizeieconomice.

Recesiune si coalitii

"Germania nu a mai cunoscut o asemenea recesiune, in careeconomia sa se contracte cu 5-6%", a declarat Merkel, care aadaugat ca in aceste conditii este nevoie de un nou guvern, unul cuPartidul Liber-Democrat (FDP, aliat traditional), "singura optiunepentru a avea crestere economica cat mai repede posibil".

Cancelarul le-a cerut germanilor sa faca istorie si sa voteze cudreapta. Argumentul sau a fost ca o guvernare a social-democratilorar fi un dezastru pentru tara in actualul context economic. Ea aadus aminte de guvernarea lui Gerhard Schroeder, in timpul careiasomajul a atins cota record de 10%.

Liber-democratii, aliatii Uniunii Crestin-Democrate (UCD),condusa de Angela Merkel, formeaza al treilea partid din Germaniasi cea mai mare formatiune din opozitie.

Fondat in 1948 FDP, partid apropiat mediului de business, estecondus de Guido Westerwelle. FDP a respins in mod decisivposibilitatea de a se alatura unei coalitii conduse de stanga dupaalegerile de duminica, facand ca sansele Angelei Merkel de a-sipastra postul de cancelar sa creasca.

La congresul desfasurat duminica trecuta la Potsdam, liberaliidin FDP au respins invitatia politica a Partidului Social-Democrat(SPD), eliminand orice posibilitate de a i se alatura intr-ocoalitie tripartita alaturi de Verzi.

In schimb, FDP si-a reiterat dorinta de a se alatura uneicoalitii conduse de Uniunea Crestin-Democrata a Angelei Merkel inceea ce ar fi primul Guvern de centru-dreapta al Germaniei de dupa1998. Cele doua formatiuni au promis reducerea taxelor si abirocratiei si anularea unei decizii anterioare a Guvernului de arenunta la energia nucleara.

Guido Westerwelle, liderul FDP, care are sanse sa devina primulministru german de externe homosexual declarat, a subliniat ca"socialistii si comunistii" nu trebuie lasati sa conduca Germaniasi a respins posibilitatea unei noi mari coalitii.

Cine va forma Guvernul?

In ciuda hotararii conservatorilor si a pumnilor inclestati de aschimba partidul de coalitiei, sondajele arata ca CDU si FDP nu vorreusi sa-si asigure o majoritate suficienta pentru a forma ocoalitie. Istoria din 2005 tinde sa se repete pentru conservatori,care au fost nevoita sa incheie o "casatorie din interes" cusocial-democratii pentru a putea guverna.

Cu trei zile inainte de alegerile de duminica, CDU a scazut cudoua procente la 35% din intentiile de vot, in timp celiber-democratii avea 13%. Socialistii veneau tare din urma cu 26de procente din intentiile de vot, arata un sondaj al Forsa citatde Bloomberg.

Social-democratii sunt sustinuti de Verzi, care in prezent au 51de mandate (8,3%) in Bundestag. Fondat in 1979, Verzii sunt conduside Claudia Roth and Cem Ozdemir.

Fara varsare de sange

Campania electorala nu a fost atat de apriga pe cat seastepta.

"Varsarea de sange" din lupta celor doi candidati dorita degermani nu a avut loc. Singura dezbatere televizata la care Merkelsi Steinmeier au participat a fost caracterizata ca fiind unafoarte "politicoasa".

Candidatii s-au intrecut in promisiuni de-a lungul campanieielectorale.

Daca actualul cancelar a pus un accent deosebit pe reducerea detaxe, Steinmeier, ministrul de externe al lui Merkel, a sustinutreforme sociale, de micsorare a gropii dintre bogati si saraciigermani.

Cu crezul "cresterea creeaza joburi", Merkel a promis reduceride 15 miliarde de euro si micsorarea impozitului minim pe venit.Spre deosebire de adversara sa, Steinmeier doreste impunerea unuisalariu minim pe economie si crearea a patru milioane de noi locuride munca pana in 2020, in domenii precum energia din surseregenerabile sau sanatate.

Steinmeier a reusit sa se distanteze de adversara sa ladezbatere, criticandu-i politicile, insa acest lucru nu a fost deajuns. Analistii pariaza in continuare pe Merkel (55 de ani) sisustin ca ea va obtine un nou mandat in fruntea guvernuluigerman.

Merkel a fost nevoita ieri sa-si intrerupa campania pentru amerge la Pittsburgh in SUA la summit-ul G20 (grupul celor maiindustrializate state ale lumii si al principalelor economiiemergente).

Sansele actualului cancelar la un nou mandat sunt mari in primulrand pentru ca a aratat ca are competente economice, sustinanalistii.

Inca de anul trecut de la anuntul Armagedonului fiscal, Merkel aoptat pentru o reglementare stricta a sistemului financiar si oimplicare moderata a statului in economie.

Increderea mediului de afaceri in actualul guvern german estemare, relateaza Bloomberg, fiind asteptata o crestere economica de1,5% in 2010, dupa o scadere dramatica de aproape 6 procente inacest an.

Venita in fruntea tarii in urma cu patru ani, Merkel, "Doamna deFier" in varianta germana, s-a impus pe plan international, fiindnumita de patru ori consecutiv cea mai influenta femeie a anului derevista Forbes.

Spre deosebire de adversara sa, Frank-Walter Steinmeier acrescut pe langa fostul cancelar de stanga Gerhard Schroeder. Ceidoi s-au cunoscut prima data in 1993, cand Steinmeier a fost numitsef al cabinetului premierului Saxoniei Inferioare, functiedetinuta pe atunci de Schroeder.

Cu mai putina experienta decat Merkel, Steinmeier a reusit in2005 sa obtina functia de ministru de externe, fiind primulsocial-democrat care a fost pus in aceasta functie de la sfarsitulanilor '60.

S-a invatat ceva din lectia lui Schroeder?

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a organizat, inseptembrie 2005, alegeri legislative anticipate dupa cesocial-democratii pe care ii conducea au suferit o grava infrangereelectorala la alegerile locale din vara acelui an.

SPD pierduse, dupa 39 de ani, landul Renania de Nord-Westfaliasi alte landuri importante, iar pentru a evita un esec anuntat inalegerile la termen din 2006 cancelarul a optat pentru solutiaanticipatelor, depunand mandatul guvernului sau.

Elementul surpriza pe care miza nu i-a folosit fostului cancelarcare a pierdut, insa nici crestin-democratii nu au castigat cinestie ce. SPD-ul nu a putut face alianta cu traditionalii saialiati, verzii, cum CDU-CSU nu a putut guverna cu aliatii sai,liberalii.

Astfel a aparut marea coalitie SPD-CDU (coalitia rosu-negru dupaculorile partidelor), careia nu-i dadea insa nimeni sanse patruani. Iata insa ca, la 27 septembrie curent, germanii merg din noula vot sa aleaga un nou Parlament care va da noul cancelar - estevorba despre seful partidului care castiga alegerile.

Guvernul lui Schroeder a intrat in declin dupa o serie dereforme dureroase incepute in 2003. Pachetul legislativ pe care l-apropus atunci guvernul lui Gerhard Schroeder viza crestereacompetitivitatii economice a Germaniei, care avea cresteri extremde modeste, in special prin reforma pietei muncii (celebrele legiHaretz).

Reforma a atacat beneficiile salariale si indemnizatiile desomaj, lucru care nu a fost pe placul alegatorilor care l-auinlaturat pe Schroeder.

Cancelarul a plecat (a inceput lucrul pentru Gazprom, ajutat deprietenul sau Vladimir Putin, dupa ce, o vreme, trecuse prinbirourile trustului de presa elvetian Ringier caruia ii faceaimagine).

Marea coalitie stanga-dreapta a rezistat o vreme, a venit apoicriza care aproape a obligat cele doua partide sa ramana impreuna.Insa niciunul dintre cei doi parteneri nu mai doresc acum acestconcubinaj.

Angela Merkel (55 de ani), CDU

Favorita in alegeri, Angela Merkel a devenit cancelar alGermaniei (primul cancelar provenit din fosta Germanie comunista)in 2005.

Numita Margaret Thatcher a Germaniei, Angela Merkel a fostincoronata de patru ori consecutiv, din 2006 pana in prezent, ceamai puternica femeie a anului de catre Forbes Magazine. A devenitmembra a Uniunii Crestin-Democrate (UCD) in 1990, iar in 2005 afost aleasa la conducerea coalitiei formate de Uniune cu PartidulSocial-Democrat. Inca de la inceputul crizei financiare, Merkel aoptat pentru o reglementare mai stricta a sistemului financiar,fiind adepta interventiei cat mai mici a statului in salvareainstitutiilor financiare cu probleme.

De profesie fizician, Merkel este casatorita cu chimistulJoachim Sauer. Nu are copii dar sotul sau are deja doi fii dintr-ocasnicie predecenta.

1991-1994 - ministru pentru tineret

1994-1998 - ministru pentru mediu si securitate nucleara

Frank-Walter Steinmeier (53 de ani), SPD

In prezent ministru de externe al Germaniei, Steinmeier pare caa intrat intr-o lupta electorala pe care este destinat sa o piarda.De profesie avocat, Steinmeier a devenit in 2005 sef al diplomatieigermane, fiind primul social-democrat numit in aceasta functie dupaWilly Brandt (1966-1969).

A crescut politic pe langa fostul cancelar german GerhardSchroeder (care a condus tara intre 1998-2005). Dupa o scurtaperioada petrecuta in consultanta, Steinmeier a devenit in 1993director al cabinetului lui Schroeder, pe atunci premier alSaxoniei Inferioare. In 1996 a fost numit subsecretar de stat.Steinmeier s-a axat in campania electorala pe reducereasomajului.

Este casatorit si are un copil.

Noiembrie 2005-prezent - ministru de externe

Decembrie 2007 - prezent - vice-cancelar al Germaniei