Politică externă

Euroscepticii se asociaza

12.01.2005, 00:00 10

Un grup de oameni de afaceri si parlamentari din mai multe tari membre ale Uniunii Europene s-au reunit in cadrul unei grupari care isi propune sa militeze impotriva Constitutiei Europene, a carei ratificare se pregateste in mai multe tari prin referendum.
Acest grup, care a trimis scrisori catre redactiile mai multor ziare importante din capitalele europene, doreste ca guvernele tarilor UE sa nu mai cheltuiasca bani publici pentru campania in favoarea Constitutiei Europene.Ziarul londonez The Times le-a publicat scrisoarea. Este semnata de 42 de nume cunoscute in 14 tari membre ale UE, care cer ca guvernele sa nu dezavantajeze in cadrul acestor referendumuri euroscepticii. Din asociatie fac parte, intre altii, oameni de afaceri, parlamentari, lideri sindicali, militanti pentru pace sau pentru respectarea drepturilor omului, socialisti, conservatori si ecologisti.
In acelasi timp, in Marea Britanie a fost dat publicitatii un sondaj de opinie printre oamenii de afaceri care arata ca doua treimi dintre marii oameni de afacaeri din aceasta tara sunt eurosceptici. Nu sunt date nume, dar procentul celor care nu sunt de acord cu adoptarea Constitutiei Europene in aceasta tara este de 60%.
Referendumul pentru Constitutie va fi cel mai probabil organizat in Marea Britanie anul viitor, insa cei mai multi analisti cred ca aici va fi respins proiectul european. Exista temerea ca si Polonia sau Cehia sa respinga textul Constitutiei, in timp ce procentul euroscepticilor a crescut in tari precum Franta si Olanda. Un curent puternic impotriva Constitutiei exista de asemenea in Danemarca si in Suedia, tari care, de altfel, au respins si ideea adoptarii euro.
In lunile urmatoare va fi organizat referendum pentru adoptarea Cosntitutiei in tari ca Spania, Portugalia, Belgia, Irlanda si Luxemburg, unde se asteapta ca populatia sa fie de acord cu Constitutia. Si in Franta, tot in acest an este consultarea populara. adelina.radulescu@zf.ro