Politică externă

Germania de astazi se inclina cu regrete in fata Poloniei

03.08.2004, 00:00 16

Un gest istoric, cu mare incarcatura emotionala, s-a petrecut duminica seara la Varsovia. Cancelarul german, Gerhard Schroeder, s-a inclinat pe treptele unui monument consacrat polonezilor care au fost masacrati in vara anului 1944, in timpul blocadei asupra Varsoviei.
"Astazi, ne plecam stanjeniti de crimele trupelor naziste. In acest loc al mandriei poloneze si al rusinii germane speram impacare si pace. Niciodata nu trebuie a permitem sa se mai intample o asemenea greseala" - sunt cuvintele pe care le-a rostit liderul Germaniei de astazi in fata celor care au venit sa celebreze ridicarea Poloniei impotriva nazistilor. Intre ei s-au aflat si secretarul de stat american Colin Powell, si adjunctul premierului britanic, John Prescott.
Schroeder este primul lider german invitat sa ia parte la o astfel de ceremonie - prezenta sa in Polonia, ca si declaratia sa sunt considerate istorice. "Consider ca am parte de o mareata onoare personala sa fiu invitat, iar tara mea, care a provocat suferinte incomensurabile Poloniei, inca de la inceputul razboiului, are parte de un gest de marinimie", spunea, de la Varsovia, cancelarul german.
Au fost sute de oameni care au venit sa onoreze victimele din vara anului 1944. La 1 august, civilii din Varsovia s-au constituit intr-o armata locala care s-a ridicat impotriva nazistilor (fusesera prima capitala care cazuse in fata inamicului din timpul celui de-al doilea razboi mondial). Doua luni au rezidstat unei blocade care avea sa-i duca la pieire pe aproape 200.000 de oameni, iar orasul sa fie aproape in intregime distrus. Sacrificiul lor este cu atat mai important cu cat circumstantele au fost in defavoarea varsovienilor. Armata Rosie se afla la portile capitalei poloneze, dar nu a venit in ajutorul civililor care au avut curajul sa-i infrunte pe nazisti. Exista istorici care sustin ca Stalin ar fi dorit ca Polonia sa nu capete un cuvant prea greu dupa razboi, sa nu se apropie prea mult de independenta. Mai exista si alti istorici care sustin ca Stalin considera ridicarea la lupta impotriva Wermacht-ului un gest iresponsabil, care ar fi umbrit zodia norocoasa sub care s eafla la momentul acela rzboiul.
De partea cealalta, Aliatii inaintau destul de greu, dupa ce debarcasera in Normandia, cu doua luni in urma. Polonezii par sa astepte, astazi,  scuze din  partea Aliatilor pentru ajutorul care l-au trimis la timp, dar pe care au contat indelung. De altfel, inainte de celebrarea lui 1 august, oficiali de la Varsovia au spus ca asteapta scuze de la Aliati. La 1 August 2004, cand Varsovia este capitala unei tari membra a UE si a NATO, Collin Powell a vorbit in numele Statelor Unite, promitandu-le polonezilor ca, in istorie, nu vor mai fi lasati singuri. El a mai spus ca, in vara lui 44, Polonia era destul de greu de atins, cu toate incercarile care au fost facute la acea vreme.
Vladimir Putin a transmis un mesaj polonezilor in care le-a spus ca au rezistat eroic in 44 si au contribuit la victoria Aliatilor. Mesajul de la Kremlin pentru zilele noastre a adus in discutie relatiile bilaterale, care trebuie sa se dezvolte, a spus Putin, fara clisee. adelina.radulescu@zf.ro