Politică externă

Greii Europei ravnesc portofoliile economice

06.08.2004, 00:00 12

Viitorul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, pregateste repartitia portofoliilor Comisiei Europene, misiune deloc usoara avand in vedere solicitarile facute pana acum de principalii actori europeni. Cele mai ravnite sunt portofoliile economice.
Germania spera sa obtina portofoliul industriei, in timp ce Franta, care a avut unele probleme referitoare la subventiile acordate de Bruxelles, ar dori postul de comisar pentru concurenta. Marea Britanie, care este ingrijorata de planul Comisiei Europene de extindere a pietei comune, prefera sa se ocupe de piata interna a Uniunii Europene. In discutie era si infiintarea unui post de "super comisar", cum il numea presa internationala, portofoliu care sa aiba in atributii reforma economica. Ideea a fost respinsa de Barroso. Avocatul acestei idei era Germania, care revendica portofoliu pentru Gunter Verheugen, inrucat acest mandat portofoliul pentru extindere nu mai este la fel de important. In conditiile in care a fost respinsa ideea infiintarii acestui post de "super comisar", Gunter Verhegen - fost comisar pentru extindere - este favorit, scrie presa internationala, pentru ocuparea portofoliului industriei.
  Britanicul Peter Mandelson ar putea deveni comisar pentru Agricultura si Comert, in timp ce francezul Jacques Barrot va primi un post de acelasi nivel, probabil comisar pentru Transporturi si Energie.
Presa internationala remarca faptul ca majoritatea comisarilor europeni sunt fosti sau actuali ministri de externe, fosti prim-ministri, iar in aceste conditii, Comisia Europeana este lipsita de specialisti in domeniul agriculturii, de pilda. De asemenea, analistii mai subliniaza ca noua componenta a Comisiei Europene (nume grele pentru statul pe care il reprezinta) va conduce la politizarea acestei institutii. mirela.luca@zf.ro