Politică externă

Guvernul catalan a interzis luptele cu taurii

08.04.2004, 00:00 17



Guvernul regional al Cataluniei a votat interzicerea luptelor cu tauri pe teritoriul acestei provincii spaniole. Astfel, coridele nu vor mai fi organizate la Barcelona, unul dintre cele trei orase spaniole (alaturi de Madrid si Sevillia) unde se mai tin istoricele lupte cu tauri.



Guvernul autonom catalan a fost obligat, practic, sa voteze interzicerea coridei dupa ce s-a confruntat pentru prima data cu o petitie semnata de peste 250.000 de oameni. Astfel, solicitarea cetatenilor a devenit lege. In spatele acestei decizii stau militantii din asociatile de protejare a animalelor, care au exercitat o campanie care a durat mai bine de un an la Barcelona. Acestia sustin ca anual, in intreaga Spanie, sunt sacrificati peste 100 de tauri in conditii barbare.



Votul guvernului catalan are legatura si cu incercarea de exprima o distantare a regiunii catalane, independenta din multe puncte de vedere, de capitala tarii, Madrid.



Cei care au militat pentru interzicerea coridelor au spus ca, odata eliberata Barcelona de simbolul luptelor sangeroase cu tauri, renumita capitala a Cataluniei va mult mai repede asociata cu bogatiile ei culturale, dintre care cele arhitecturale fac sa paleasca multe dintre orasele spaniole. Intregul oras poarta amprenta celebrului arhitect Gaudi, cel care a imaginat memorabil in plansele sale, si apoi au fost transpuse in realitate (chiar si la multa vreme dupa disparitia sa) cartiere, esplanade si gradini care dau o ambianta unica Barcelonei.



Exista, in aceasta decizie, un sens care ramane pentru multi de nedeslusit - de ce, cu atata usurinta, Barcelona se desparte de un simbol care i-a adus faima si care s-a contopit cu istoria spaniola, mai ales ca din secolul al treilea D.C exista date referitoare la organizarea coridei de catre catalani.
adelina.radulescu@zf.ro