Politică externă

Igor Smirnov sustine ca nu Tiraspolul va fi agresorul Chisinaului

09.08.2004, 00:00 18

Situatia din Transnistria pare sa se fi calmat aparent in conditiile in care furnizarea cu energie electrica a localitatilor din dreapta Nistrului a fost partial reluata, la sfarsitul saptamanii, de catre autoritatile de la Tiraspol. In plus, un alt indiciu este o declaratie a liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, preluata ieri de agentia franceza de stiri din presa transnistreana. 
Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat, potrivit Mediafax, ca Transnistria "nu va fi, in caz de conflict, agresorul" Republicii Moldova, dupa ce administratia transnistreana a dispus inchiderea scolilor moldovenesti de pe teritoriul provinciei. "Cetatenii Transnistriei sunt gata sa raspunda unui eventual atac lansat de autoritatile de la Chisinau. Insa, in caz de conflict cu Republica Moldova, noi nu vom fi agresorii", a declarat presedintele transnistrean.
Potrivit lui Igor Smirnov, decizia de inchidere a scolilor moldovenesti din Transnistria a reprezentat "un pretext bun" pentru presedintele Vladimir Voronin in vederea impunerii de sanctiuni provinciei, care s-a separat de teritoriul moldovenesc in 1992.
"Relatiile dintre Chisinau si Tiraspol sunt tensionate in asemenea masura incat un conflict ar putea izbucni in orice moment", a declarat, la Moscova, seful diplomatiei de la Tiraspol, Valeri Litkai.
Criza dintre Chisinau si Tiraspol s-a agravat dupa ce, autoritatile transnistrene au inchis opt scoli cu predare in limba romana. Circa 4.300 de elevi care invatau in aceste scoli au fost afectati de hotararea Tiraspolului.
Drept raspuns la decizia inchiderii scolilor romanesti, Republica Moldova a impus un embargo pentru exportul de bunuri provenite din Transnistria in urma cu o saptamana. Potrivit autoritatilor de la Chisinau, sanctiunile nu vor fi eliminate pana ce Tiraspolul nu revine asupra deciziei referitoare la inchiderea scolilor.
Autoritatile de la Bucuresti si-au anuntat disponibilitatea de a primi elevii scolilor moldovenesti din Transnistria, in timp ce Inaltul Reprezentant al  Uniunii Europene pentru Politica Externa, Javier Solana, a cerut, la 30 iulie, interventie Rusiei pe langa administratia de la Tiraspol.
Dupa ce au aparut la Tiraspol primele efecte ale aplicarii blocadei economice de catre Republica Moldova, autoritatile transnistrene au anuntat ca vor opri alimentarea cu gaze naturale si energie electrica pentru localitatile din dreapta Nistrului. Pentru o zi furnizarea cu energie electrica a fost oprita. Vineri seara insa, furnizarea de energie electrica a fost reluata in localitatile din dreapta Nistrului. Totusi, cele cinci sate din Transnistria aflate sub jurisdictia Chisinaului inca nu beneficia de curent electric. De asemenea, nu se stia cand va fi reluata livrarea de curent in statele din stanga Nistrului.
 Initial, autoritatile de la Tiraspol au blocat si caile ferate pentru trenurile ce faceau legatura intre Chisinau si Transnistria. Potrivit liderului transnistrean, Igor Smirnov, caile ferate au fost deblocate ca urmare a hotararii Ucraiei de a permit trenurilor transnistrene sa intre pe teritoriul sau fara documente vamale eliberate de Chisinau. Oficiali din capitala Republicii Moldova incearca sa verifice veridicitatea acestor informatii si discuta cu Kievul pentru a clarifica situatia. mirela.luca@zf.ro