Politică externă

Il vor ajuta pe Howard radacinile transilvane?

13.05.2004, 00:00 7

In plina campnaie electorala pentru alegerile din Parlamentul European, liderul Partidului Conservator din Marea Britanie, Michael Howard, este atacat de catre laburisti pentru politica restrictiva in domeniul migratiei pe care a dus-o in perioada in care a fost ministru de interne.
Unul dintre cele mai influente cotidiane britanice, The Independent, se intreaba daca, in aceasta campanie, Howard va fi ajutat in vreun fel de statutul sau de fiu al unor emigranti evrei originari din Romania.
The Independent a trimis doi ziaristi ai sai de la Londra la Roscova, in Romania, ca sa afle raspunsul la o astfel de intrebare. Dupa cum suna articolul insa, se pare ca ziaristii londonezi nu au fost incantati de ce au gasit in Romania.
Satul Ruscova, de fapt o comuna cu peste 5.000 de locuitori, este descris ca un loc izolat de lume, pe care cu greu ti-l poti imagina, cum arata, din biroul elegant din centrul Londrei al sefului Partidului Conservator, posibilul viitor premier al Marii Britanii.
Ruscova este un loc ascuns in adancurile Muntilor Carpati, la granita cu Ucraina, cu o scoala mica, doua magazine si o posta, cu oameni macinati in mare parte de alcoolism - descrierea le apartine ziaristilor englezi, care spun ca numai anul trecut au murit de boli legate de alcoolism sau in accidente stupide petrecute pentru victimele erau bete circa 30 de oameni.
Este descrisa, pe scurt, viata tatalui lui Michael Howard, cel care s-a nascut la Roscova si care a emigrat in 1939 in Tara Galilor de teama pogromurilor impotriva evreilor.
Trebuie spus ca tatal lui Howard, Bernat Hecht, era evreu transilvan, om cu oarecare stare in anii 30, care avea moara si magazin, detinea pamanturi la Roscova, era cantor la sinagoga satului, unde veneau cei aproape 300 de membri ai comunitatii iudaice. Despre radacinile lui Michael Howard, spun ziaristii de la The Independent, se stiu prea putine lucruri, iar el insusi a tinut intr-un oarecare secret, pe vremea cand a facut parte din guvern, ca parintii sai sunt emigranti. A spus-o abia in 2003, cand a candidat la sefia conservatorilor.