Politică externă

Incendiile devastatoare parjolesc jumatate din Grecia

27.08.2007, 18:05 25

Guvernul grec a decretat ieri starea de urgenta nationala si trei zile de doliu in urma incendiilor de o gravitate nemaintalnita care afecteaza jumatate din tara.
Incendiile care au izbucnit vineri in Peninsula Peloponez si amenintau aseara ruinele Olimpiei, parte a patrimoniului mondial si locul unde s-au nascut jocurile olimpice.
"Flacarile au atins satele de langa Olimpia. Am declansat operatiunile de evacuare", a declarat Nikos Diamandis, purtatorul de cuvant al pompierilor.
Focul, care se extinde vazand cu ochii, a facut 51 de victime, arzand 500 de case si fortand mii de oameni sa-si abandoneze caminele.
Echipele de salvare au descoperit in cursul noptii de sambata doua noi cadavre in apropiere de Megalopolis, in centrul Peninsulei Peloponez, intr-o regiune in care pompierii descoperisera anterior si alte persoane decedate. Majoritatea victimelor provin insa din localitatile Zacharo si Elida, situate la vest de Megalopolis.
Autoritatile au refuzat pana in prezent sa faca publica identitatea victimelor, dar surse din politie au precizat ca printre acestea se numara cel putin sapte copii.
Guvernul a decretat ieri starea de urgenta in intreaga tara si trei zile de doliu national. Prim-ministrul Greciei, Costas Karamanlis, a dat de inteles ca incendiile au fost pornite in mod intentionat. "Asa multe incendii izbucnite dintr-o data in atatea locuri ale tarii nu pot fi o coincidenta. Statul va face totul ca sa-i identifice pe vinovati si sa-i pedepseasca", a spus premierul la televiziunea nationala.
Un barbat de 65 de ani a fost inculpat pentru provocare de incendiu si omor, in legatura cu un foc care a ucis sase persoane la Areopolis in sudul Atenei, iar doi tineri au fost arestati sub suspiciunea de incendiere intentionata in orasul Kavala din nord.
Premierul Karamanlis a spus ca tara trebuie "sa mobilizeze toate mijloacele si fortele ca sa faca fata dezastrului".
"Flacarile ard in mai bine de jumatate de tara. Este fara precedent, un dezastru pentru Grecia", a declarat purtatorul de cuvant al pompierilor. Pompierii au semnalat izbucnirea unor noi incendii sambata, iar un satelit al NASA a aratat imagini cu posibilele focare, cele mai multe in vestul Peninsulei Peloponeze.
Focul i-a luat pe oameni pe neanuntate. Cei care au luat decizia sa plece prea tarziu au fost prinsi de flacari in propriile case, masini, incercand sa scape de incendiu.
Cel putin 39 de oameni au murit in cea mai afectata regiune, in jurul orasului Zaharo din vestul peninsulei de unde a izbucnit totul. Alte patru cadavre au fost gasite in partea centrala a peninsulei, in regiunea Arcadia. Oamenii din insula Evia au fost evacuati sambata, cu ajutorul vapoarelor, care i-au dus langa Atena.
Intre timp, capitala greaca a fost incercuita de fum, semn ca au izbucnit incendii in zona.
Dintre toate povestile victimelor, cea mai tragica este cea a unei mame care a murit arsa de vie impreuna cu cei patru copii ai sai. Au murit strangandu-se in brate.
"Imi pare foarte rau pentru victimele incendiului. Sunt indurerat din cauza mamei care a murit imbratisandu-si copii. Simt ura - ceea ce simtiti si voi", a declarat premierul Karamanlis.
Incendiile nu dau semne ca ar inceta, in ciuda eforturilor pompierilor. Vantul, care nu mai sufla la fel de tare ca in zilele trecute, nu este suficient de incet sa nu extinda flacarile.
Situatia grava din tara afecteaza campania electorala pentru alegerile anticipate de pe 16 septembrie. Majoritatea politicienilor si-au intrerupt campania pentru a gasi solutii la actuala problema.
Sute de avioane sunt asteptate sa opreasca flacarile, cu sprijinul soldatilor greci. Tarile Uniunii Europene au raspuns cererilor de ajutor venite din partea Greciei. Pana acum, patru avioane Canadair, un avion italian, concepute special pentru stingerea incendiilor, si 60 de pompieri francezi au sosit in Grecia.
Celelalte tari, printre care si Romania, au promis ca vor ajuta pompierii greci sa stinga incendiile forestiere din Peninsula Peloponez. Spania, Suedia, Germania, Norvegia, Israel, Romania, Olanda, Slovenia, Serbia au propus avioane sau elicoptere, iar Ciprul a trimis deja vehicule de stingere a incendiilor si 30 de pompieri.