Politică externă

Incendiu devastator in Grecia

29.07.2005, 19:31 24

Un incediu de proportii a afectat ieri suburbiile rasaritene ale Atenei, provocand sase raniti si mari pagube materiale. Printre casele amenintate de flacari s-a aflat si resedinta de vacanta a premierului elen Costas Karamanlis. Responsabili din cadrul Departamentului de pompieri elen au declarat ca incendiul a fost provocat in mod voit de catre unul sau mai multi incendiatori.

Mai mult de 350 de pompieri si militari au fost mobilizati pentru a se lupta cu flacarile. Acestia au folosit 80 de masini de pompieri, opt avioane si sase elicoptere, dar pana la inchiderea editiei nu reusisera stingerea totala a incendiului. Vantul puternic a facilitat raspandirea incendiului si a ingreunat actiunea pompierilor.

"Totul lucreaza impotriva noastra. Vantul e prea puternic si focul se extinde prea repede pentru ca noi sa-l putem stinge", a declarat Andreas Kois, seful contingentului de pompieri detasat la fata locului.

Sute de hectare de padure de pin si zeci de case au fost afectate de flacari. Localnicii au fost nevoiti sa-si abandoneze casele si sa caute refugiu la manastirile izolate din zona.

"Asta e mana incendiatorilor. Ne-au distrus tot ce am cladit in intreaga viata", a spus un locuitor din Rafina, in timp ce isi privea casa arzand.

Autoritatile au evacuat casele si taberele de vacanta din estul Atenei si i-au informat pe rezidenti sa paraseasca pentru moment zona. Sute de localnici au incercat cu disperare sa-si salveze casele luptand cu flacarile inalte de 15 metri inarmati doar cu galeti si furtune de cauciuc.