Politică externă

Inchisoare pe viata pentru ucigasul regizorului Theo van Gogh

27.07.2005, 20:14 27

Un tribunal din Amsterdam l-a condamnat ieri la inchisoare pe viata pe Mohammed Bouyeri, asasinul regizorului olandez Theo van Gogh, autorul unui film despre viata femeilor din comunitatile islamice traditionale.

Bouyeri, un islamist radical declarat, l-a ucis pe regizor pe 2 noiembrie 2004, in timp ce acesta se plimba cu bicicleta in Amsterdam. Dupa ce l-a impuscat si l-a injunghiat de mai multe ori, i-a infipt cu cutitul in piept un bilet in care o ameninta cu moartea pe Ayaan Hirsi Ali, un parlamentar liberal olandez, care criticase in repetate randuri islamul radical si care a scris scenariului filmului "Submission", regizat Van Gogh.

Procesul s-a desfasurat sub paza stricta, in prezenta rudelor si prietenilor regizorului olandez. Judecatorul procesului, Udo Willem Bentinck, a afirmat ca asasinatul cade sub incidenta legislatiei privitoare la terorism si ca a provocat "un val de frica si de insecuritate" in randul societatii olandeze. Despre asasin, judecatorul a declarat in justificarea verdictului sau ca a demonstrat "un complet dispret fata de viata umana".

Bouyeri, care pe parcursul procesului a declarat ca nu regreta deloc actiunea sa si ca daca ar fi in libertate ar actiona in mod identic, a mai fost condamnat si pentru tentativa de asasinare a mai multi politisti si pentru posesie ilegala de arme.

Avocatul apararii, Peter Plasman, a sutinut ca Mohammed Bouyeri a actionat pe baza convingerilor sale religioase. Bouyeri a declarat in cadrul depozitiei sale ca "legea (islamica - n.r.) il obliga sa taie ca-petele oricui il insulta pe Allah si pe profet". El a mai spus ca a actionat "la instructiunile lui Allah" si ca nu recunoaste legitimitatea justitiei olandeze.

Conform verdictului curtii olandeze, Mohammed Bouyeri nu va avea drept de eliberare condi-tionata inainte de termen.

Theo van Gogh era o ruda indepartata a celebrului pictor olandez Vincent van Gogh.