Politică externă

Interzicerea BBC in Rusia, o afacere politica

21.08.2007, 17:40 7

Interzicerea difuzarii la radio a programelor in limba rusa ale BBC in Rusia este considerata de presa rusa de ieri o afacere politica. Ziarele rusesti au amintit, tratand acest subiect, de intarirea controlului statului asupra mass-media.
British Broadcasting Corporation (BBC) a anuntat la finele saptamanii trecute ca si-a pierdut ultimul partener rus, Bolsoi Radio, care a pus capat parteneriatului pentru a-si pastra licenta de emisie. BBC a precizat ca va face apel la aceasta decizie administrativa, sustinand ca a castigat dreptul de
a-si transmite emisiunile in FM in anul 2005, cand conditiile licentei au autorizat ca 18% din programele difuzate la radio sa fie straine.
BBC a pierdut pana la sfarsitul anului 2006 drepturile de difuzare pentru Radio Arsenal, un alt post de radio moscovit, in timp ce Radio Leningrad din Sank Petersburg a incetat sa mai difuzeze programele radiodifuzorului britanic inca de la inceputul anului 2007, ca urmare a cererii autoritatilor responsabile de licenta de difuzare.
"Grupul financiar Finam, proprietarul Bolsoi Radio, si-a motivat alegerea prin cererea emisa de autoritatile care emit licentele de difuzare de a retrage programele BBC, pentru a nu-si pierde dreptul de antena", a mentionat un comunicat al postului britanic.
"Nu putem intelege de ce licenta de difuzare este interpretata intr-un mod nou care nu reflecta cu adevarat documentele", a declarat Richard Sambrook, director al BBC Global News.
Rusii vor putea sa asculte BBC de acum incolo pe unde medii sau scurte ori pe internet. Grupul de media britanic are acorduri de difuzare cu parteneri din toata lumea, programele sale putand fi ascultate in peste 150 de capitale ale lumii.
Presa rusa aminteste de conflictul dintre Rusia si Marea Britanie in jurul afacerii de otravire a fostului agent KGB rus Aleksandr Litvinenko, in urma caruia Londra a decis expulzarea a patru diplomati rusi.
Printre acestea se numara ziarul Gazeta, care a titrat pe prima pagina: "Exista un obicei in Rusia", folosind o formula celebra din era sovietica, cand rusii ascultau ilegal postul de radio londonez.
"Exista un obicei in Rusia, sa se asculte BBC noaptea", a scris ziarul rusesc, care a evocat conflictul dintre Londra si Moscova privind asasinarea spionului rus.
"De ce este limitata azi difuzarea BBC? Pentru ca relatiile cu Londra s-au degradat si pentru ca trebuie stopata difuzarea de informatii defaimatoare provenite de la Londra", estimeaza analistul Dmitri Oreskin, citat de Gazeta.
Jurnalul economic RBK Daily vede in aceasta afacere "motivatii politice" si considera ca BBC nu va mai fi autorizat sa transmita in FM, in conditiile in care radiodifuzorul britanic a mai fost privat de dreptul de a emite in Rusia si in trecut.
"Informatia este din ce in ce mai controlata de stat si este putin probabil sa mai ramana loc pe piata pentru mediile straine", a comentat pentru RBK Daily liderul unui grup mediatic rus, care si-a pastrat anonimatul.
Cotidianul Noviie Izvestia scrie, la randul sau, cu ironie, despre o "intrerupere non-politica" a emisiunilor BBC, asa cum afirma si versiunea oficiala privind sistarea emisiei postului radio.
Criticii considera ca Rusia incearca sa limiteze dreptul la libera exprimare inainte de alegerile parlamentare din decembrie si a celor prezidentiale din martie.
In Rusia este mereu evocata problema controlului statului asupra mass-media. Multi jurnalisti au acuzat in diferite randuri Kremlinul ca elimina treptat dreptul la libera exprimare, unii dintre ei emigrand in strainatate in semn de protest.
In aprilie 2001, Duma, Camera inferioara a Parlamentului rus, a adoptat o lege prin care a limitat interesele strainilor in mass-media Rusiei. Conform acestei legi, cei care nu au cetatenie ruseasca sau cei cu dubla cetatenie nu au voie sa detina mai mult de 50% din actiunile vreunui grup de media rus.
Oficialii au declarat atunci ca legea a fost adoptata pentru a proteja dreptul cetatenilor rusi la libera exprimare si interesul pentru securitatea si stabilitatea politica a Rusiei. In acelasi timp, acestia au afirmat ca investitiile straine sunt necesare pentru dezvoltarea tehnica a mass-media rusesti.