Politică externă

Iulia Timosenko, pentru a doua oara premier al Ucrainei

19.12.2007, 18:33 14

Rada Suprema (Parlamentul ucrainean) a aprobat numirea Iuliei Timosenko in functia de prim-ministru al Ucrainei la cea de-a treia nominalizare a sa din partea presedintelui Viktor Iuscenko pentru aceasta functie in ultimele doua saptamani.
Timosenko a obtinut exact 226 de voturi de cate avea nevoie, in situatia in care partidele portocalii (Ucraina Noastra si Blocul Iulia Timosenko) detin o majoritate riscanta de 227 de voturi. Adversarii politici ai coalitiei, membrii Partidul Regiunilor, nu au participat la vot, fapt ce a facut situatia si mai tensionata. "Doamna de fier a Ucrainei" a mai detinut functia de sef al Guvernului timp de sapte luni inainte de a fi demisa de presedintele Viktor Iuscenko in 2005. Presedintele Parlamentului Arsenii Iateniuk a fost ultimul care a votat si care a validat nominalizarea sa.
Timosenko a fost imediat inconjurata de sustinatorii ei care au inceput sa aplaude. Ea sustine ca va sprijini idealurile "revolutiei portocalii" din 2004, printre care aderarea Ucrainei la UE si NATO.
Principalele obiective ale noului prim-ministru vor fi lupta impotriva coruptiei, care este inca mare dupa 16 ani de la proclamarea independentei de Uniunea Sovietica, si reformele economice, juridice si politice printre care si un program nou de privatizare.
Adresandu-se parlamentului dupa vot, Timosenko a declarat ca alianta sa cu partidul Ucraina Noastra al presedintelui Iuscenko va ramane stabila. "Votul de azi este un moment al adevarului pentru coalitie. Aveti de-a face cu doi politicieni patrioti care vor tine acest steag sus si nu-l vor da jos niciodata", a declarat prospatul premier.
Saptamana trecuta, Rada Suprema nu a reusit sa aprobe nominalizarea lui Timosenko in functia de prim-ministru, aceasta obtinand de doua ori consecutiv 225 de voturi, diferenta de un vot fata de cat avea nevoie. Atunci parlamentarii au fost la un pas sa se bata aruncand cu apa unii in altii. O problema tehnica a fost ridicata de un deputat care s-a plans ca dispozitivul sau de vot nu functioneaza.
"In mod evident a fost o victorie obtinuta la limita. Asta arata cat de divizat este Parlamentul Ucrainei si insasi coalitia", a declarat analistul politic Ivailo Vesselionov. "Acest lucru inseamna ca noul Guvern va fi unul fragil. In ceea ce priveste noi legi si reforme, vor exista anumite semne de intrebare, iar relatiile cu Rusia nu vor fi asa de rele ca data trecuta (2005, n.n.)", a adaugat acesta.
Fosta aliata al presedintelui Iuscenko in timpul revolutiei portocalii din 2004, Timosenko a detinut functia de premier pentru numai sapte luni in anul 2005, fiind demisa apoi din cauza tensiunilor dintre cei doi oameni politici.
Tot atunci relatiile cu Moscova au cunoscut cel mai tensionat moment, dupa ce Timosenko a acuzat firmele rusesti ca vor sa insele Ucraina. Cu toate acestea, in ultimele luni, Timosenko a cerut mentinerea unor relatii bune cu Kremlinul.
Conflictul dintre cei doi a fost pus pe seama ambitiilor "doamnei de fier din Ucraina", care era privita ca un contracandidat puternic al actualului sef de stat ucrainean la alegerile prezidentiale din 2010. Coalitia a dat semne de refacere in septembrie 2007, cand cele doua partide au participat la alegerile legislative anticipate impotriva Partidului Regiunilor al premierului atunci in exercitiu, Viktor Ianukovici.
"Coalitia portocalie" formata din partidele celor doi oameni politici - Ucraina Noastra si Blocul Iulia Timosenko - a obtinut 227 de mandate, cu doua locuri mai multe decat partidul promoscovit al lui Ianukovici.
Presedintele Iuscenko nu a asistat la vot, dar a declarat pe site-ul oficial ca alegerea lui Timosenko in functia de premier va fi un succes in realizarea tuturor prioritatilor coalitiei.
Liderul Partidului Regiunilor, vorbind in fata Radei Supreme inainte de inceperea votului, a declarat ca revenirea lui Timosenko in fruntea Guvernmului va crea instabilitate. "Ne amintim cu totii cum a fost cand tu erai in fruntea cabinetului ucrainean, stim cu totii cum a inceput si cum s-a sfarsit. In mai putin de un an, economia a scazut cu 10 procente si preturile au crescut", a declarat Ianukovici.