Politică externă

Javier Solana va fi ministrul de Externe al UE

01.07.2004, 00:00 13

Javier Solana a fost numit oficial viitorul ministru de Externe al Uniunii Europene, functie care va intra in vigoare odata cu noua Constitutie. Asta inseamna, foarte posibil, finele anului 2006.
Cariera lui Javier Solana, mai ales cea diplomatica, il recomanda in aceasta postura. A fost secretar general al NATO, intre 1995 si 1999, si, apoi, imdeiat, a preluat functia de Inalt reprezentant al UE pentru politica externa. Dupa noua Constitutie, Solana va deveni responsabilul cu politica externa a Uniunii, o functie care il va lasa pe locul al doilea in ieraria executiva a Uniunii Europene, dupa presedintele Comisiei Europene.
La summitul liderilor europeni care l-a confirmat pe viitorul presedinte al Comisiei, pe portughezul Jose Manuel Durao Barroso, a fost luata si decizia in privinta lui Solana. Pana atunci cand va deveni functional acest post, Solana va detine calitatea pe care o are acum. Aceasta postura are, oarecum, o concurenta in domeniu, prin intermediul comisarului responsabil de politica externa (acum, Chris Patten), dar care are mai putina greutate si un buget mai mare. Aceasta redundanta va fi rezolvata prin contopirea acestor atributii in cadrul postului de ministru de externe al Uniunii.
Se poate spune ca, intre ummiturile liderilor europeni, care sunt suverane in privinta deciziilor, politica Uniunii va depinde de tandemul Durao Barroso - Solana. De un portughez si de un spaniol.
Primul, Durao Barroso, este un european federalist, un om de dreapta (chiar daca tineretea il recomanda ca fiind de stanga) si un adept al reformelor, chiar atunci cand sunt dure (aici il recomanda mandatul sau de premier reformist la Lisabona). Este proamerican.
Celalalt, Solana, este omul negocierilor, al diplomatiei duse la maiestrie. Este de stanga (membru al Partidului Socialist Spaniol, prieten apropiat al fosului premier de stanga al acestei tari, Felipe Gonzales). Solana a stiut sa medize diferendumurile, mai ales cele in privinta politicii externe a UE, tocmi in momentul in care a fost cu osardie pusa la incercare - in timpul conflictului din Irak. Este usor antiamerican.
Se pare ca nominalizarea lui Javier Solana in functia de viitor ministru de externe al Uniunii, asadar vicepresedinte si al Comisiei Europene, a fost convenita si cu Jose Miguel Durao Barroso.