Politică externă

John Kerry castiga sponsori generosi

04.05.2004, 00:00 9



Al doilea om bogat al lumii, Warren Buffett, il va sustine pe senatorul democrat John Kerry in campania electorala care are ca miza castigarea fotoliului de la Casa Alba. Buffett doreste ca actualul presedinte, George Bush, sa nu mai obtina inca un mandat in fruntea Statelor Unite. Dealtfel, Buffett sustine ca nu a fost de acord cu una dintre cele mai disputate decizii ale administratiei Bush in timpul acestui mandat - reducerea taxelor si impozitelor pentru cei bogati si pentru clasa de mijloc. "El (Bush) are pur si simplu o filosofie politica diferita de a mea", a spus Warren Buffett, citat de BBC. Modelul pe care l-a practicat Buffett (cu o avere estimata la circa 40 de miliarde de dolari) a fost incurajarea si sustinerea unor individualitati, a unor anumite programe, maidegraba decat sustinerea unor partide in ansamblul lor. Asa se explica si sprijinul pe care i l-a acordat in campania electorala lui Arnold Schwartzenegger, cel care a candidat din partea Partidului Republican pentru mandatul de guvernator al Californiei.



In privinta reducerii de taxe si impozite, Buffett sustine ca acestea ar trebui sa ii vizeze in primul rand pe exponentii clasei de mijloc si pe ai paturii mai sarace. "In loc de asta, m-am trezit cu mai multi bani in propriul buzunar, din cauza scaderii taxelor... si nu cred ca e o idee buna", a declarat Warren Buffett, citat de acelasi BBC.



Pe de alta parte, se pare ca John Kerry are probleme de imagine, daca ar fi luate in considerare date ale unui sondaj de opinie dat publicitatii de catre postul de televiziune ABC impreuna cu Washington Post. Acest sondaj sustine ca popularitatea lui Kerry este mai putin manifestata de catre electorat decat in cazul lui Bush. Actualul presedinte al Statelor Unite este perceput ca fiind o persoana intelegatoare, placuta si, important pentru un presedinte la vreme de razboi, are imaginea unui lider uman. Kerry, in schimb, este perceput ca fiind mai distant si mai plictisitor. De fapt, aceasta era imaginea lui Kerry si in interiorul propriului partid, democratii chiar catalogandu-l, de-a lungul timpului, ca fiind distant.



Aceste date ale sondajului difera de cele pe care le-a facut publice CBS, in tandem cu New York Times, acum cateva zile, cand Bush era, la popularitate, in urma lui Kerry.
adelina.radulescu@zf.ro