Politică externă

Kazahstanul, tara lui Nazarbaiev

28.08.2007, 18:46 16

Kazahstanul (riveran Marii Caspice) a devenit "faimos" in Occident datorita filmului satiric "Borat - invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite".
Kazahstanul ca regim politic este o republica pretins constitutionala, condusa din 1991 de Nursultan Nazarbaiev, un dictator cu pretentii democratice. Presedintele este seful statului, seful armatei si are totodata drept de veto asupra legilor votate in Parlament.
Nazarbaiev si-a inceput mandatul de presedinte in anul 1991, dupa obtinerea independentei tarii (fosta parte a URSS), fiind inainte secretar al Partidului Comunist din Kazahstan. In 1995, printr-un referendum, i s-a prelungit mandatul pana in 1999, cand a fost reales sef al tarii. In februarie 2007, Parlamentul a votat ca el sa ramana in functia de presedinte pe o perioada nelimitata de timp. Se crede scriitor si savant, a scris, spune el, mai multe tratate stiintifice. Dar reactiile internationale fata de excentricitatile presedintelui sunt timide, pentru ca tara este foarte bogata in resurse naturale. Statele Unite sunt cel mai mare investitor in aceasta tara.
Kazahstanul are o marime egala cu cea a Europei de Vest, bogata in resurse minerale si cu un mare potential economic. Din punct de vedere etnic, tara cuprinde mai multe grupuri: kazahii, care reprezinta jumatate din populatie, rusi, germani, sarbi, kurzi, coreeni si grupuri etnice din Asia Centrala.
In ciuda diferentelor, acestia traiesc in armonie, desi rusii trebuie sa dea anumite teste de limba kazaha pentru a putea lucra in cadrul guvernului tarii sau alte institutii.
De la obtinerea independentei fata de Uniunea Sovietica in 1991, in Kazahstan s-a investit foarte mult in sectorul petrolier de la Marea Caspica. Acest lucru a ajutat tara la cresterea economica rapida a tarii. O conducta de petrol, care leaga orasul petrolier Tengiz din vestul tarii cu portul rusesc de la Marea Neagra, Novorossiisk, a fost construita in 2001.
Cu toate acestea, saracia reprezinta o mare problema pentru Kazahstan, care este cauzata, in mare parte, de somaj si inflatie. Pe 18 august, in Kazahstan au avut loc alegeri parlamentare, in care partidul actualului presedinte Nazarbaiev, Nur Otan, a castigat cu aproximativ 90% din voturi.