Politică externă

Mahmud Abbas a devenit presedintele Autoritatii Palestiniene

11.01.2005, 00:00 10

Mahmud Abbas a castigat detasat alegerile pentru presedintia Autoritatii Palestiniene, intrunind 62,32 % din voturi, in timp ce principalul sau contracandidat, Mustafa Barghouthi, a avut 19,8% din sufragii.
Rezultatele oficiale ale scrutinului de duminica, desfasurat in toate teritoriile locuite de palestinieni, au fost intampinate cu felicitari destul de formale din partea comunitatii internationale.
Presedintele american, George Bush, a spus ca alegerile au fost libere si corecte si a promis ca se va implica si mai mult in stabilirea pacii in regiune. "Aceasta este o zi istorica pentru palestinieni si pentru Orientul Mijlociu", a spus Bush.
In Israel, tara care a urmarit cu cea mai mare atentie scrutinul de duminica, premierul Ariel Sharon a fost destul de precaut. Agentia Reuters spune ca premierul israelian a fost multumit de venirea moderatului Abbas la conducerea Autoritatii Palestiniene, fiind unul dintre cei care ar dori sa colaboreze cu curentul pe care acesta il reprezinta in cadrul miscarilor palestiniene, tot mai scindate odata cu moartea lui Yasser Arafat.
Un alt lider israelian, Shimon Peres, presedintele Partidului muncii din aceasta tara, a declarat ca se asteapta ca Abbas sa fie un partener de negocieri neinduplecat, insa stiindu-l un om intelept, cu experienta si moderat, se astepta la rezultate bune in privinta convorbirilor.
De altfel Abbas a anuntat ca una dintre primele intalniri pe care ar dori sa le aiba ca presedinte al Autoritatii Palestiniene ar fi cu liderii israelieni. Asteptarile sunt mari, mai ales din partea comunitatii internationale, in sensul gasirii formulelor care sa asigure stabilitatea in regiune, tinand cont de faptul ca palestinienii cer explicit formarea rapida a unui stat al lor, iar israelienii ar dori ca teritoriile locuite de adversarii lor sa fie mai bine delimitate.
Un prim pas in acest sens, cu tinta declarata de a readuce discutiile in cadrul foii de parcurs, va fi si conferinta de la Londra, care se va defasura in martie. Premierul britanic,Tony Blair, gazda reuniunii, a spus ca alegerea lui Abbas si conferinta de la Londra trebuie sa asigure populatia palestiniana ca in scurt timp va lua nastere propriul lor stat.
In aceste discutii, importante sunt si parerile UE si Rusiei, cele doua parti care, alaturi de SUA si ONU, fac parte dintre garantii procesului de pace din regiune.
Si Rusia, ca si Uniunea Europeana au anuntat ca alegerile de duminica din aceste teritorii au aratat ca votul a fost plin de intelepciune si motivatie, fiind un pas inainte pentru stabilirea pacii.
Ministerul rus de extrene a anuntat ca rezultatul alegerilor arata ca poporul palestinian a aratat ca doreste rapid infiintarea statului lor, precum si pacea cu Israelul.
adelina.radulescu@zf.ro