Politică externă

Marea Britanie nu vrea imigranti, Polonia ii cauta prin Rusia si Turcia

01.09.2006, 19:01 27

Ministrii britanici ar putea decide introducerea unui sistem de permise de munca pentru cetatenii bulgari si romani ce vor sa lucreze in Regatul Unit dupa aderarea tarilor lor la Uniunea Europeana, cel mai probabil la 1 ianuarie 2007, a anuntat ieri The Guardian.
In acest timp, o alta tara membra a UE, Polonia, aplica o politica inversa fata de cea a Marii Britanii. Guvernul polonez a decis miercuri sa liberalizeze accesul pe piata muncii pentru sezonieri din fosta URSS si din Turcia, intrucat se confrunta cu o acuta lipsa de forta de munca.
Ministrul polonez al muncii a anuntat ca guvernul de la Varsovia a decis sa deschida piata muncii pentru sezonierii proveniti atat din tarile foste membre al Uniunii Sovietice, cat si pen-tru cei din Turcia. Astfel, pentru o perioada de maximum trei luni, cetatenii rusi, bielorusii si ucrainenii pot cere permise de munca pentru activitatile sezoniere din agricultura. In baza ordinului ministrului Anna Kalata, si cetatenii turci ce locuiesc de mai mult de cinci ani in Polonia si lucreaza ilegal pot face acelasi tip de cerere.
Ministrul Muncii si-a argumentat decizia prin aceea ca "agricultorii au semnalat o lipsa de forta de munca, in special pentru activitatile sezoniere". Facand aceasta, si-a exprimat speranta ca astfel se va reusi limitarea feno-menului muncii "la negru". Polonia a renuntat, cu aceasta ocazie, si la obligativitatea solicitarii unui permis de munca pentru mai multe profesii, prin-tre acestea numarandu-se cercetatori si angajati delegati de firmele angajatoa-re, profesorii de limbi straine si cores-pondentii de presa.
Expertii considera ca Polonia se confrunta cu acest deficit al fortei de munca pentru ca, odata cu intrarea tarii in UE, s-a inregistrat un adevarat exod catre tarile puternic dezvoltate econo-mic. Acest lucru se intampla dupa ce, inainte de intrarea in UE, Polonia avea cea mai ridicata rata a somajului din intreaga Europa.
Pe de alta parte Guvernul de la Londra examineaza ipoteza introdu-cerii unor restrictii pentru muncitorii romani si bulgari care ar dori sa munceasca in Marea Britanie dupa aderare. Potrivit The Guardian, in cazul infiintarii sistemului special de permise de munca pentru bulgari si romani, criteriile ar putea sa fie suficient de dure pentru ca doar un numar limitat de posibili doritori sa le indeplineasca. Sistemul ar urma sa ia in calcul pregatirea institutionala a cetatenilor, terminarea unei facultati constituind un punct important, si capacitatea acestora de a obtine un salariu peste un prag minimal, mult mai mare oricum decat nivelul salariilor din tara de origine. Acest lucru ar trebui sa limiteze cifrele anuntate de catre unele institute de cercetare a imigratiei conform carora 200.000 de romani si 80.000 de bulgari ar urma sa-si caute de lucru in Marea Britanie in primele 20 de luni dupa momentul 1 ianuarie 2007.
Ministerul Muncii si Pensiilor din Marea Britanie a aratat ca exista o legatura evidenta intre nivelul saraciei din tara de provenienta si posibilitatea cres-cuta ca o parte a populatiei sa emigreze in tari mai dezvoltate economic. In 2004, doar Marea Britanie, Suedia si Irlanda si-au deschis total piata muncii tarilor ce intrau la acea data in UE, fluxul de imigranti sosit ulterior momentului fiind mult mai mare decat asteptarile cele mai pesimiste. Potrivit The Guardian, bulgarii si romanii sunt considerati neinstruiti, motiv pentru care nu multi vor face fata noilor criterii.
Cotidianul britanic afirma ca varianta impunerii unor criterii dure de selectie pentru romani si bulgari nu a fost adoptata la nivelul executivului britanic. Insa, citand un oficial sub protectia anonimatului, The Guardian spune ca luarea unei astfel de masuri este foarte probabila. Oficialul citat admite ca decizia este mai degraba politica - britanicii nu-i vor pe imigranti - decat de realitatile din teren care demonstreaza ca Marea Britanie are de castigat de pe urma imigrantilor.
Varianta referitoare la sistemul special de permise de munca a fost lansata in presa britanica la numai o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a amenintat ca Romania va impune interdictii de munca pentru cetatenii tarilor care obstructioneaza libera circulatie a fortei de munca din Romania.