Politică externă

Masurile anuntate de Vladimir Putin, criticate la unison

15.09.2004, 00:00 10

Masurile pe care Vladimir Putin le-a anuntat in urma cu doua zile menite sa intareasca reactia Federatiei Ruse la amenintarile teroriste sunt criticate de presa usa si de cea internationala.
Presedintele rus a anuntat ca de-aici inainte guvernatorii regiunilor care fac parte din Federatia Rusa nu vor mai fi alesi, ci vor fi numiti de presedintele tarii. Aceasta este decizia indelung comentata in ziarele de la Moscova sau din presa occidentala. Este un fel de aspune ca Putin foloseste atacurile asupra Beslanului (care au dus la disparitia a peste 300 de oameni si la maltratarea altor cateva sute) pentru a-si intari autoritatea.
Influenta Kremlinului asupra regiunilor (unele dintre ele cu iz de independenta) ar fi similara cu extinderea Cabinetului de la Moscova in intreaga Federatia. Or, in acest caz, numai de descentralizare nu s-ar mai putea vorbi, iar coruptia si birocratia, comenteaza corespondentul BBC de la Moscova, s-ar perpetua pana in cele mai indepartate gubernii. Politica la nivel local, de asemenea, ar avea de suferit, apropiindu-se mai mult de atmosfera de la Moscova. Mai precis din Parlamentul rus, unde camera care este aleasa prin vot direct (Duma de Stat) este dominata de Vladimir Putin, iar opozitia nu are la indemana decat microfonul pentru a-si spune parerile. La vot, in plen, ca si in comisii, trei sferturi din Duma este controlata de Vladimir Putin. Astfel ca nici o lege nu trece modificata in text fata de forma in care a plecat de la Kremlin.
Consolidarea verticalei puterii este o expresie pe care Putin a rostit-o in urma cu cativa ani si, de atunci, a revenit in discursurile sale. A fost mentionata si la ultima intalnire pe care a avut-o zilele trecute cu liderii de regiuni (guvernatori se numesc in marea lor majoritate). Unul dintre ziarele care apare in Rusia, Moscovskii Kommsomolet, sustine, in ton ironic, ca sistemul politic din Rusia era prea avansat pentru nivelul de evolutie al societatii, iar Putin s-a gandit sa aplice un model care se potriveste mai curand societatii ruse - dictatura. "La noi, acest lucru se numeste consolidarea verticalei puterii". spun ziaristii citati.
adelina.radulescu@zf.ro