Politică externă

Merkel incearca sa reporneasca motorul franco-german

20.07.2005, 19:58 9

Pe fondul speculatiilor privitoare la viitorul parteneriatului franco-german, liderul opozitiei crestin-democrate germane, Angela Merkel, a efectuat ieri o vizita in Franta.

Cu acest prilej va avea intrevederi cu presedintele Jacques Chirac si cu presedintele partidului de guvernamant, Uniunea pentru Majoritate Parlamentara, Nicolas Sarkozy. Merkel, care este creditata cu cele mai mari sanse de a castiga alegerile parlamentare din Germania, a adoptat, dupa esecul Consiliului European din iunie, pozitii politice distincte de cele sustinute de presedintele Chirac, atat in chestiunea bugetului comunitar, cat si in ceea ce priveste integrarea Turciei in Uniunea Europeana.

In conditiile schimbarii de guvern de la Berlin, analistii considera ca relatia privilegiata franco-germana ar putea fi periclitata. Acest lucru pare posibil cu atat mai mult cu cat Merkel a avut recent o intalnire cu primul-ministru britanic Tony Blair, acestia cazand de acord in privinta necesitatii reformarii unor politici europene.

Se are in vedere indeosebi scaderea contributiilor comunitare pentru sectorul agricol, in paralel cu sporirea fondurilor alocate educatiei si cercetarii.

In schimb linia politica a Angelei Merkel este impartasita de ambitiosul ministru francez de interne, Nicolas Sarkozy. In declaratiile sale recente acesta s-a pronuntat de asemenea impotriva aderarii Turciei la Uniunea Europeana, pentru reformarea economica a Frantei si a formatiunii politice pe care o conduce.

Atat Sarkozy, cat si Merkel si-au exprimat admiratia pentru reformele de inspiratie liberala adoptate in plan economic de Marea Britanie dupa 1979.

Sarkozy, care intentioneaza sa candideze in 2007 la alegerile prezidentiale in Franta, fiind foarte bine vazut de opinia publica franceza, a declarat recent ca viitoarele alegeri prezidentiale "nu se vor traduce printr-o dorinta de alternanta dreapta-stanga, ci printr-o dorinta de ruptura fata de trecut". Aceasta declaratie a fost interpretata in mare parte ca un atac subtil la adresa presedintelui Chirac, aparatorul modelului economic european si al pozitiei critice a Europei fata de politica americana. O Germanie condusa de Angela Merkel si o Franta condusa de Nicolas Sarkozy ar putea da o noua linie directoare Europei. mihnea.anastasiu@zf.ro