Politică externă

MI6 are un nou sef: Scarlett. John Scarlett

02.08.2004, 00:00 22

Noul director al MI6, celebrul serviciu de spionaj al reginei Marii Britanii, si-a preluat, de sambata, functia.
Seful spionajului britanic este nimeni altul decat John Scarlett, un nume indelung mediatizat de un an incoace, care intrerupe, astfel, seria celor discreti, nestiuti si aflati permanent in penumbra.
Scarlett este un nume care a poposit pe buzele tuturor, nu doar din Marea Britanie, ci din lumea intreaga din vara anului trecut. In doua mari scandaluri. Primul, a fost cel legat de disparitia lui David Kelly, savantul care adisparut vara trecuta dupa ce a fost acuzat ca ar fi dat informatii neadevarate in presa - cele care afirmau ca la Cabinetul primului ministru britanic Tony Blair s-a falsificat raportul privind eminenta unui atac cu arme neconventionale din partea lui Saddam Hussein. Al doilea scandal se referea la calitatea informatiilor pe care i le-au furnizat serviciile secrete britanice primului ministru Blair atunci cand a cerut ca trupele regale sa plece in campania din Irak.
In ambele ocazii au fost realizate comisii speciale de ancheta; in ambele cazuri, acestea au fost conduse e persone respectat in Marea Britanie - Lordul Hutton si Lordul Butler. In ambele ocazii a fost implicat si John Scarlett, cel care a fost in acest rastimp seful comunitatii care alcatuieste coordonarea serviciilor secrete.
Aceste anchete l-au "spalat", cum se spune, de orice vina pe Tony Blair, iar John Scarlett a fost cel care i-a dat o mana de ajutor primului ministru in timpul audierilor in aceste dispute.
Presa din Marea Britanie airma ca Scarlett este recompensat, acum, de Blair, cu acest post, de sef al MI6, pentru serviciile pe care i le-a adus. Predecesorul sau - se numea Dearlove - s-a retras din funtea MI6 in timpul acestor scandaluri. Acum, e la o catedra universitara - mai precis, la Cambridge. Si in SUA s-a intamplat la fel - CIA a fost considerata ca fiind responsabila pentru calitatea informatiilor pe care le-a pus la dispozitia Casei Albe inainte de campania din Irak. Acolo, George Tenet a demisionat.
In spatele lui Scarlett nu sta un portret care ar avea vreo legatura cu James Bond. Omul a fost format la cele mai inalte scoli - la Eton (cel elitist, unde numai aristocratii lumii invata), apoi la Oxford. A intrat in spionaj acum 30 de ani; a avut misiuni la Moscova, Nairobi si Paris. Din 2001a ocupat unul dintre cele cinci posturi de conducere in MI6. Numele sau din viata reala este Sir John McLeod Sarlett. De-acum inainte va fi "C", asa cum sunt cunoscuti toti sefii spionajului britanic, de la primul sef al MI6, Sir Mansfield Cumming, cel care semna toate documentele secrete cu initiala numelui sau de familie.