Politică externă

NATO se reformeaza

28.05.2004, 00:00 9

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anuntat, intr-un interviu pe care l-a acordat celor de la Financial Times, ca intentioneaza sa propuna la summitul de la Istanbul al aliantei restructurarea sistemelor de aparare si de interventie ale NATO.
Jaap de Hoop Scheffer propune o reforma radicala a planificarii si finantarii operatiunilor militare, in cadrul unei strategii de adaptare la situatia creata dupa incheierea razboiului rece, citeaza ziaristii de la Financial Times din interviul pe care secretarul general al aliantei l-a acordat publicatiei.
Propunerile secretarului general al NATO vin intr-un moment in care membrii Aliantei se tem ca aceasta risca sa devina o organizatie lipsita de relevanta in cazul in care reformel intarzie. Mai multi diplomati au avertizat ca, in absenta unor modificari drastice, Pentagonul va folosi NATO pentru a crea "coalitii ale bunavointei", si nu ca pe o organizatie de aparare colectiva, capabila sa faca fata noilor amenintari.
Odata cu declansarea razboiului impotriva terorismului, in sanul NATO s-a vorbit adesea despre nevoia de modernizare a tuturor potentialelor armate, in sensul organizarii unor structuri mult mai mobile si mai rapide. Este si motivul pentru care americanii au anuntat ca intentioneaza sa-si retraga trupele stationate la mai multe dintre bazele de pe teritoriul Europei. In locul acestor baze, care se pare ca, practic, se vor dezafecta, vor fi infiintate unele mult mai putin numeroase (la circa jumatate din numarul actual al trupelor) si mult mai mobile. Astfel, soldatii nu vor mai sta ani de zile intr-un loc, ci se vor fi rotati in misiuni de mai scurta durata.
Printre propunerile de reforma se numara si crearea unei rezerve militare comune, la care NATO sa poata apela in caz de nevoie, eliminand astfel necesitatea crearii unei forte speciale pentru fiecare misiune si reducand o parte din costuri.
Se vorbeste tot mai insistent, de aemenea, despre alimentarea acestor surse din mai multe tari, stiut fiind ca cele mai multe trupe ale unor astfel de forte proveneau de obicei din Statele Unite. Aceasta propunere ar ptea sa aiba efecte asupra unei strategii la care s-au gandit tot mai adesea liderii din tarile considerate conservatoare in cadrul Uniunii Europene, acelea care doresc sa tempereze rolul pe care americanii il au ca lider al NATO.
De Hoop Scheffer, care a devenit secretar general al NATO in luna ianuarie, a declarat ca ar putea prezenta public aceste propuneri la summitul NATO, de la Istanbul, din luna iunie. Necesitatea reformelor a devenit evidenta dupa inceperea, in luna august a anului trecut, a misiunii NATO din Afganistan, unde alianta se confrunta cu probleme serioase.
Reformele propuse de secretarul general al NATO isi propun sa elimine discrepantele dintre capacitatile militare insemnate ale membrilor Aliantei si angajamentele reduse pe care si le poate asuma NATO pentru misiuni. El insista si ca tarile membre sa isi reformeze fortele armate, multe dintre acestea fiind concepute pentru perioada razboiului rece.
In cazul in care membrii Aliantei vor aproba aceste masuri, ei vor continua practic reformele lansate de Lordul Robertson, care a incercat sa reduca birocratia in cadrul NATO, eliminand un sfert dintre cele 400 de comitete ale Aliantei. Comandantii militari au reformat si structura de comanda, creand o forta de reactie NATO, formata din unitati mobile, flexibile si pregatite de lupta.