Politică externă

Nici romanii, nici ceilalti europeni nu s-au omorat sa iasa la vot, desi politicienii s-au dat peste cap sa-i conving

07.06.2009, 19:17 19

Primele rezultate urma sa fie anuntate aseara, insa toate datele indicau ca balanta de putere (dreapta va ramane dominanta - n.n.) nu se va schimba in Parlamentul European si ca extrema dreapta va intra in Legislativul UE. In Olanda, careia Comisia Europeana ii va cere socoteala pentru publicarea rezultatelor inainte de data stabilita (ieri seara - n.n.), Partidul pentru Libertate al deputatului olandez de extrema dreapta Geert Wilders s-a clasat pe al doilea loc cu 16,9% din voturi. Cel care a castigat alegerile in Olanda a fost Partidul Crestin-Democrat al premierului Jan Peter Balkenende (20 de procente).

De asemenea, in Slovacia, Partidul SNS, cunoscut pentru discursul xenofob impotriva maghiarilor si a romilor, va putea trimite pentru prima data un deputat in Parlamentul European, desi a obtinut numai 5,39% din voturi.
Mario Telo, presedintele Institutului de Studii Europene al Universitatii Libere din Bruxelles, a declarat ca riscul ascensiunii masive a extremei drepte exista "ca si in anii '30, chiar daca diferenta este ca un succes al acesteia nu ar avea niciun efect politic direct". Dar acest fenomen va arata gravitatea crizei politicii nationale, a mai spus el.
De asemenea, alegerile europarlamentare din acest an erau deja prognozate sa se desfasoare sub amprenta absenteismului, in ciuda indemnurilor de a merge la vot venite din partea liderilor europeni. La urme era preconizat sa se prezinte chiar mai putini alegatori decat acum cinci ani, cand prezenta la vot a fost in medie de 45,4%.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut ieri cetatenilor europeni sa participe la scrutinul european, "o adunare tot mai importanta pe zi ce trece".
"As vrea ca tendinta de participare redusa sa se inverseze (É). Acum 20 de ani, in multe tari care fac parte din UE nu se putea vota in libertate. Sper ca oamenii vor vota", a declarat Barosso.
Aproape doua treimi dintre europeni (64%) s-au declarat putin sau deloc interesati de scrutinul de ieri, potrivit unui sondaj publicat saptamana trecuta in Franta.
Absenta mizelor europene clare pentru acest scrutin si dificultatile opiniei publice de a intelege ceea ce fac eurodeputatii contribuie la aceasta lipsa de interes, potrivit AFP.
Sondajele indicau o victorie a dreptei in Europa, stanga nereusind sa se mobilizeze si sa-si formeze un discurs coerent in timpul crizei economice. Din marea familie socialista europeana, cel mai mult are de suferit Partidul Laburist din Marea Britanie condus de Gordon Brown. Dupa fiasco-ul de la alegerile locale de joi (scrutin care a avut loc in aceeasi zi cu cel european), demisia a sase ministri, premierul laburist Gordon Brown a fost nevoit sa anunte o remaniere guvernamentala pentru a-si salva situatia. El a insistat de asemenea ca nu intentioneaza sa demisioneze si ca e omul potrivit pentru a conduce Marea Britanie.

Pentru mai multe detalii click aici.