Politică externă

O noua lista, cu un nou Schindler

12.04.2005, 20:20 26

In Israel se comemoreaza in aceste zile un ofiter al armatei naziste care in timpul celui de-al doilea razboi mondial a salvat aproape 1.000 de evrei dintr-un lagar de exterminare din Lituania.

Noul Schindler se numeste Maj Karl Plagge, era ofiter al Wermacht-ului detasat la Vilnius intre 1941 si 1944. In acest rastimp, s-a ocupat de un atelier care repara autovehicule puse la dispozitie armatei hitleriste. El a angajat aici 1.200 de evrei, pe care i-a tinut in conditii umane, i-a platit si, cel mai pretios lucru, a reusit sa-i tina in ghetou, departe de lagarele de deportare. Dintre ei doar 500 erau barbati, restul - femei si copii.

Recunoasterea meritelor lui a avut loc atat de tarziu, pentru ca totul a pornit abia in 1999, cand un doctor american a pornit in cautarea salvatorilor nazisti ai mamei sale. Dupa ce a descoperit despre cine era vorba a trebuit sa treaca inca sase ani pentru ca organizatiile care militeaza pentru comemorarea victimelor Holocaustului sa se asigure ca Plagge nu se face vinovat de vreuna dintre crimele impotriva umanitatii. Ofiterul german a murit in 1957 si nu a lasat urmasi, astfel ca la ceremonii au participat profesorii sai de la Universitatea din Darmstadt, unde a fost student.

Astfel, dupa ani de anonimat, in galeria binefacatorilor in vremea prigoanei naziste, alaturi de Oskar Schin-dler (omul de afaceri german care a salvat 1.200 de evrei dandu-le de lucru intr-un atelier de munitie) si Raoul Wallenberg (diplomatul suedez care a salvat aproape o mie de evrei maghiari) se asaza inca un nume - Maj Karl Plagge.