Politică externă

Ostaticul bulgar a fost decapitat

15.07.2004, 00:00 24

Unul dintre cei doi soferi de camion bulgari care fusesera luati ostatici a fost decapitat in cursul noptii de mati spre miercuri. Vestea, cre mai intai fusese transmisa de postul arab de televiziune Al Jazeera a fost confirmata ulterior de catre Guvernul de la Sofia.
Cei care i-au luat ostatici pe cei doi bulgari au amenintat, prin intermediul postului tv citat, ca il vor extermina si pe cel de-al doilea cetatean bulgar daca autoritatile de la ofia nu-si retrag in 24 de ore cei aproximativ 500 de militari de pe teritoriul irakian. Guvernul condus de fostul rege Simeon a anuntat ca isi va mentine trupele in Irak.
Acelasi santaj a fost aplicat si guvernului din Filipine. Din aceasta tara provine un alt ostatic care este amenintat cu moartea, insa autoritatile filipineze au inceput deja sa-si retraga oamenii din Irak - primul contingent de opt persoane, din cele 51 trimise in Irak, deja plecase ieri spre Manilla.
Acelasi tratament se pare ca ar urma sa-i ie aplicat si unui ostatic egiptean.
In cazul prizonierului bulgar este vorba de celasi scenariu care se tot repeta de doua luni incoace, de cand a inceput sumbra tactica a decapitarilor. Omul se indrepta cu un coleg spre Mosul, in nordul Irakului, cand a fost rapit de catre o grupare rebela care-si spune al-Tahid sau Grupul Jihad. A aparut la Al Jazeera amenintarea si, la expirarea primului termen pe care l-au impus rebelii, a mai aparut o caseta la acelasi post de televiziune. Al Jazeera a anuntat ca nu poate difuza scena uciderii ca atare, pentru ca este mult prea cruda. A difuzat, in schimb, imagini cu ambii detinuti bulgari.
Autoritatile de la sud de Dunare au spus ca au facut tot posibilul pentru ca atrocitatea sa nu aiba loc. Impresionanta si deosebita de reactiile de pana acum a fost cea a mamei celui ucis, Gheorghi Lazov. Dna Lazov a spus ca nu invinovateste pe nimeni din Bulgaria pentru ce i s-a intamplat fiului ei, pentru ca tot ce s-ar fi putut face, s-a facut. Si acum, la Bagdad, se afla diplomati bulgari care incearca sa negocieze eliberarea celui de-al doilea compatriot al lor aflat in maini criminale. Diplomatii bulgari spun ca nici una dintre amnintari nu va schimba vreuna dintre deciziile guvernului lor in privinta implicarii in reconstructia Irakului.
Si ministrul de Externe roman, Mircea Geoana, a transmis mesaje de compasiune la Sofia.
adelina.radulescu@zf.ro