Politică externă

Parlamentul turc a venit din vacanta

27.09.2004, 00:00 17

Vacanta de vara a parlamentarilor turci a fost intrerupta ieri, pentru o sesiune de urgenta, consacrata adoptarii noului Cod penal. Legea, care era neschimbata de 78 de ani, urma sa fie amendata in sensul consolidarii caracterului laic al statului.
Cea mai controversata dintre prevederi, incriminarea adulterului, urma sa fie ieri modificata. Este o promisiune a premierului de la Ankara, ecep Erdogan, fata de Comisia Europeana, for care a amenintat Turcia ca nu va incepe in decembrie negocierile de aderare la Uniune daca va pedepsi adulterul. Graba autoritatilor turce are legatura cu termenul (6 octombrie) la care va fi lansat raportul anual de tara al statelor candidate la admiterea in Uniune. Or, potrivit unor declaratii venite de la Bruxelles, in cazul in care Codul penal reformat nu este adoptat pana la acea data, liderii tarilor membre nu vor primi recomandarea de a invita Turcia sa inceapa negocierile de aderare.
In Turcia au existat mai multe asociatii de femei care au protestat fata de intentia parlamentarilor de a incrimina relatiile extraconjugale. Cu toate acestea, mai exista tendinte destul de puternice in aceasta tara islamica, potrivit carora renuntarea la o astfel de prevedere ar insemna un abandon al traditiilor.
In acelasi Cod Penal mai exista unele prevederi care nu sunt privite cu indulgenta de catre Comisia Europeana - intre ele se afla pedepsirea relatiilor homosexuale intre minori, obligatia de a prezenta un test de virginitate la momentul casatoriei, ca si reducerea pedepselor pentru crimele infaptuite pentru motive de onoare.
adelina.radulescu@zf.ro