Politică externă

Pelerinaj neintrerupt la Papa Ioan Paul al II-lea

06.04.2005, 20:47 15

Piata San Pietro din Roma si strazile din apropiere au devenit neincapatoare pentru valul de credinciosi care vor sa-si ia ramas bun de la Ioan Paul cel Mare, cum a fost denumit in mai toata lumea occidentala Suveranul Pontif care a trecut sambata noapte in nefiinta.
Sunt circa 400.000 de oameni care s-au perindat pana ieri seara in fata catafalcului depus in Bazilica Sfantul Petru, iar estimarile initiale in privinta numarului pelerinilor s-au dovedit reductive, de vreme ce sunt asteptate cam trei milioane de persoane in aceste zile la Roma. In imediata apropiere a pietei sunt amplasate corturi pentru primul ajutor, salvari sunt stationate pe stradutele din apropiere, toata zona fiind dominata de candele colorate aprinse in memoria lui Ioan Paul al II-lea. Autoritatile italiene le-au impartit cornuri si ceai celor care si-au petrecut noaptea in Piata San Pietro. Era programata o intrerupere a pelerinajului de circa trei ore pentru a curata altarul Bazilicii, insa programul a fost abandonat la solicitarea credinciosilor.
Inauntru, pe culoarele Palatului Apostolic de la Vatican, cardinalii care au ajuns deja la Roma s-au reunit pentru a doua oara ca sa puna la punct detaliile inmormantarii, al arderii simbolurilor papale, dar si pentru a stabili data la care incepe conclavul - reuniunea care alege succesorul la Scaunul Sfantului Petru.
Se pare ca prelatii catolici nu au ajuns inca la o data precisa la care sa inceapa conclavul. Acesta, dupa regulile Vaticanului, trebuie sa inceapa la 15 - maximum 20 de zile de la data mortii papei.
O stire care pornea din ziarele spaniole de acum doua zile, anume ca Papa Ioan Paul al II-lea si-ar fi desemnat deja un succesor, a fost comentata ieri la Roma. Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, a spus ca nu este in masura sa prezinte detalii despre recomandarile antume ale lui Ioan Paul al II-lea in aceasta privinta. El a spus ca inca nu a fost citit testamentul papei. Numai cardinalii au acces la el. In documentul la care se refera deja multe publicatii, invaluindu-l cu o aura de detinator al unor secrete importante, se pare ca ar exista si detalii in privinta dorintelor lui Ioan Paul al II-lea cu privire la procedurile funeraliilor. Se pare, de asemenea, ca ar fi mentionate si numele unor cardinali pe care papa i-ar fi numit in secret (exista titulatura - se numeste cardinal in pectore) pentru ca ar trai in tari in care catolicismul este oprimat. Navarro-Valls a spus ca in cazul in care ar exista cardinali in pectore, atunci presa ii va afla.
Dincolo de aceste aspecte, la Vatican se pune problema securitatii funeraliilor. Sunt sute de persoane importante - capi ai lumii, lideri spirituali ai mai tuturor cultelor, ambasadori, la care se adauga si credinciosii care se vor deplasa in aceste zile spre Roma. Din Romania vor merge presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, Regele Mihai, dar si fostii sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Exista informatii potrivit carora si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, ar urma sa participe la funeraliile Suveranului Pontif, fiind primul lider ortodox care a invitat un papa in tara sa. Nu este precis cati alti patriarhi ortodocsi vor merge vineri la Vatican - se pare ca Alexei, al Rusiei, nu va participa, in schimb va merge un reprezentant inalt al acestei Biserici. Este cert ca vor merge Patriarhul Bulgariei, Chiril, ca si cel Ecumenic Bartolomeu I (prelatul cu cel mai inalt rang in ortodoxie).

300 de romani merg la Vatican
In jur de 300 de romani vor pleca saptamana aceasta la Vatican pentru a participa la funeraliile papei, estimeaza reprezentantii agentiilor de turism. "Principala problema este ca hotelurile din Roma sunt pline datorita numarului mare de vizitatori din toata lumea si este foarte greu de gasit loc de cazare", a spus Nicolae Demetriade, director general al tour-operatorului bucurestean Happy Tour. Operatorul aerian cu costuri reduse Blue-Air a pus in vanzare o oferta speciala la pret unic de 175 de euro, pentru cursele cu destinatia Roma. Potrivit directorului general Blue-Air, Gheorghe Racaru, zborul de ieri al companiei a avut un grad de ocupare de 100%, firma luand in considerare introducerea unei curse suplimentare. "In mod obisnuit, avioanele erau ocupate in proportie de 70%, insa saptamana aceasta ocuparea a fost de 100%", a afirmat Racaru.