Politică externă

Peste 71.000 de morti si disparuti in China

20.05.2008, 21:20 15

Aproape 200 de angajati umanitari au fost ingropati de un torent de noroi in ziua in care China a dat startul la trei zile de doliu national, pentru a comemora cele 71.000 de victime ale cutremurului de la inceputul saptamanii trecute din regiunea Sichuan din sud-vestul tarii.
Voluntarii au fost inghititi ieri de pamantul surpat in urma ploilor abundente, a doua problema cu care se confrunta provincia dupa cutremurul devastator de saptamana trecuta.
Ultimele rapoarte arata ca peste 71.000 de persoane au murit, au fost ranite sau au fost date disparute in urma seismului de 7,9 grade pe scara Richter din regiunea Sichuan. Peste 220.000 de persoane au fost ranite, iar cifra decedatilor a depasit 34.000. Oficialii chinezi au declarat ca se asteapta ca numarul celor decedati sa depaseasca 50.000.
Momentul de reculegere respectat ieri a tinut trei minute si a avut loc la ora 14:28 (9:28, ora Romaniei), ora la care a avut loc cutremurul, la care au participat aproape 1,3 miliarde de persoane din intreaga tara. La Beijing, cateva mii de persoane, majoritatea imbracate in negru, s-au reunit in piata Tiananmen - unde in 1989 studentii care au militat pentru democratie au fost opriti de armata - iar sirenele si claxoanele masinilor au sunat. Corespondentii BBC din China au relatat ca este pentru prima data cand China a marcat un asemenea eveniment pentru poporul sau.
Presedintele tarii Hu Jintao a purtat flori albe in piept si aproape 1.000 de persoane au fluturat steagurile tarii si au strigat "Hai China hai!" si "Reconstruiti Sichuan", "Curaj Wenchuan!", facand referire la numele districtului in care a fost localizat epicentrul seismului si au cantat imnul national.
Cotidienele si site-urile publicatiilor din China au renuntat ieri la culori si au asociat o prezentare alb-negru cu doliul national, in semn de omagiu adus victimelor celui mai distrugator seism care a afectat tara din anul 1976. Activitatea la bursa a fost intrerupta in timpul celor trei minute de tacere, iar drumul flacarii olimpice prin tara a fost oprit in cele trei zile de doliu.
Pe masura ce operatiunile de salvare au continuat, mai mult de 200 de angajati umanitari au fost ingropati de un torent de noroi, in timp ce pierderile, numai im regiunea Sichuan au fost estimate la 67 de miliarde de yeni (9,6 de miliarde de dolari).
Un numar de 14.207 companii din Sichuan au fost afectate de cutremur, potrivit unui comunicat al Ministerului Industriei si Tehnologiei.
O noua replica a cutremurului s-a inregistrat in departamentul Qingchuan din privincia Sichuan la sfarsitul saptamanii de 6,0 grade pe scara Richter si a afectat mai multe localitati mici. Aceasta a provocat moartea a trei persoane si ranirea altor 1.006, potrivit echipelor de salvare.
De altfel, seismologii au anuntat ca au inregistrat 155 de replici de cel putin 4 grade dupa cutremurul din 12 mai si au anuntat ca altele sunt posibile sa se produca. Ploile continue din Sichuan afecteaza de asemenea operatiunile de salvare si ameninta cu inundatii si alunecari de teren.
Cele mai multe eforturi se concentreza acum asupra aprovizionarii cu mancare, ingrijiri medicale si construirea de locuinte pentru cei afectati. Sinistratii sunt amenintati de diferite boli si epidemii din cauza ploilor si a cadavrelor care se descompun sub daramaturi.
Donatiile pentru zonele afectate din tara si din strainatate au depasit 860 de milioane de dolari, conform declaratiile oficialilor chinezi. Primele ajutoare din Statele Unite au ajuns in orasul Chengdu, capitala regiunii Sichuan, acestea constand intr-un avion plin cu corturi, lanterne si 15.000 de pachete cu mancare.
Cu toate acestea, pe site-ul Mi-nisterului de Externe chinez se face apel la mai mult ajutor din partea comunitatii internationale, ceea ce a fost perceput ca o augmentare a dezastrului. In ciuda acestor cereri, un grup de britanici sositi pentru a ajuta la operatiunile de salvare s-au intors acasa, deoarece nu au fost lasati sa cala-toreasca in zona afectata de seism.
Administratorii site-urilor de internet din China au inceput sa alcatuiasca lista scolilor prabusite in urma cutremurului de lunea trecuta, cerand anchetarea celor care le-au construit. Un site chinez a anuntat ca numarul total al scolilor prabusite se ridica la 32. "Multe dintre scolile prabusite nu respectau standardele de constructie. De ce?", intreaba administratorul site-ului.