Politică externă

Planurile lui Sarkozy la sefia UE, eclipsate de criza din Uniune

27.06.2008, 20:11 15

Potrivit AFP, printre planurile Frantei pentru urmatoarele sase luni se numara crearea Uniunii Mediteraneene (o asociere a tarilor UE cu statele non-UE riverane Mediteranei), un pact pentru imigratie, o actiune comuna pentru lupta impotriva incalzirii globale, extinderea capacitatii de aparare a Uniunii, dar si rezolvarea problemei cresterii pretului petrolului si a crizei UE in urma respingerii Tratatului de reforma de Irlanda.
In contextul cresterii excesive a pretului petrolului, Franta va fi nevoita sa prezinte o serie de masuri pentru rezolvarea problemei. Cotidianul Financial Times relata in editia electronica de ieri ca Franta si-a propus ca principala prioritate in timpul celor sase luni in fruntea Consiliului UE sa fie politica energetica si cea de mediu.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy le-a propus anterior liderilor europeni plafonarea nivelului TVA-ului aplicat pretului petrolului pentru a limita efectele cresterii titeiului. Ceilalti sefi de state din UE au primit insa aceste masuri cu raceala, dar este foarte probabil ca problema sa fie pusa din nou in discutie in timpul presedintiei franceze.
Liderul de la Elysee a propus de asemenea ca in Franta toate veniturile suplimentare provenind din TVA aplicata produselor petroliere, incepand de la un anumit nivel, sa fie colectate intr-un fond care sa permita ajutarea francezilor cei mai afectati de cresterea pretului petrolului. In aceasta categorie intra soferii, pescarii si fermierii, care au organizat in ultima luna mai multe proteste impotriva cresterii preturilor titeiului, al carui nivel se apropie cu pasi repezi de 140 de dolari pe baril.
In ceea ce priveste politica de mediu, Parisul vrea sa incheie la sfarsitul anului un acord privind modalitatile de aplicare a unui plan comunitar de actiune impotriva incalzirii globale care consta, in special, in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020 in raport cu 1990.
Desi si-a planuit in detaliu fiecare actiune cu mult timp inainte, nu este exclus ca planurile Frantei sa fie eclipsate de criza in care a fost aruncata Uniunea Europeana dupa respingerea Tratului de reforma de irlandezi.
Pe langa lupta pentru continuarea procesului de ratificare de catre celelalte state si intrarea acestuia in vigoare, Parisul va avea misiunea de a impiedica respingerea documentului de catre parlamentul ceh, situatie care ar consfinti sfarsitul documentului si ar arunca Europa intr-o adevarata criza.
Zaki Laidi, profesor la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii de Stiinte Politice din Paris, este de parere ca principala prioritate a presedintiei franceze va fi rezolvarea dezastrului institutional al Uniunii Europene.
"Presedintia franceza a fost deja distrusa de esecul referendumului irlandez", a argumentat Laidi.
Premierul francez Francois Fillon si-a exprimat interesul ca presedintia Consiliului UE sa fie "concreta si activa", facand referire si la Tratatul de reforma.
"Dupa un al treilea "nu" in cativa ani din partea unui popor (dupa cel al francezilor si olandezilor in 2005) urgenta este de a actiona in domeniile care le ingrijoreaza, domenii in care oricine stie ca nu putem avea decat un raspuns colectiv", a precizat acesta.
Unul dintre cele mai controversate planuri ale presedintiei franceze, care a fost anuntata de mult este crearea Uniunii Mediteraneene, un organism format din statele care au iesire la Marea Mediterana. Planul, desi sustinut de cancelarul german Angela Merkel, a fost perceput de majoritatea liderilor UE ca ducand la crearea unei alte Uniuni, paralele celei europene.
Pe agenda prioritatilor Frantei se mai afla si un pact pentru imigratie, propus anterior sefilor de state si de guverne, fiind in mare parte inspirat din propria sa politica privind o imigratie restransa si "sortata".