Politică externă

Polonia a aniversat 60 de ani de la ridicarea impotriva nazistilor

02.08.2004, 00:00 22

Polonia a aniversat ieri, prin festivitati si ceremonii oficiale, 60 de ani de la momentul in care populatia Varsoviei s-a ridicat impotriva ocupatiei naziste.
Pentru prima data in istoria postbelica, cancelarul german, Gerhard Schroeder, a participat la ceremonii. De asemenea, au fost invitati secretarul de stat american, Colin Powell, si adjunctul primului ministru britanic, John Prescott.
La 1 august 1944, polonezii au infruntat fata in fata (nu prin lupte subterane cum facuse pana atunci in patru ani de ocupatie nazista) armata germana, care se pregatea sa-si retraga trupele din capitala Poloniei - Armata Rosie batea la usa.
Nazistii bateau in retragere - fusesera deja izgoniti din partea vestica a Poloniei si din Tarile Baltice.
Lupta pentru eliberarea Varsoviei a durat mai bine de doua luni, timp in care Armata Rosie nu a intervenit in favoarea polonezilor (care se bazau pe aportul sau). Nici aliatii din Vest nu au intervenit, ceea ce a facut ca polonezii sa se afle singuri in fata inamicului mult mai puternic. Polonezii s-au constituit la acea data intr-o armata alcatuita din circa 40.000 de oameni, dintre care cateva mii erau femei. Aveau arme putine, multe dintre ele improvizate.
In acest rastimp, orasul a fost distrus aproape in intregime de catre nazisti, populatia civila a fost omorata pe capete (numarul civililor ucisi a fost evaluat la circa 200.000 de morti si multe alte mii raniti). S-au ridicat baricade in centrul orasului, iar femeile si copiii s-au implicat si ei in aceste cumplite lupte.
Se astepta ca seara, cand aveau sa se desfasoare ceremonialele militare in onoarea celor care au cazut in luptele pentru eliberarea Varsoviei, cancelarul Schroeder sa-si ceara scuze in numele conationalilor sai pentru atrocitatile comise in timpul celui de-al doilea razboi mondial asupra polonezilor. O rostire de regrete asemanatoare a fost auzita si in iunie, cand francezii au comemorat cu fast D-Day, debarcarea victorioasa a aliatilor, de la 6 iunie, in urma careia a fost eliberata Franta de sub nazisti.
Polonezii asteapta scuze si din partea aliatilor, care, in august 44, s-au lasat asteptati ca intariri, dar nu au izbandit sa ajunga la portile Varsoviei. De altfel, premierul polonez, Marek Belka, a spus, intr-un interviu pe care l-a acordat BBC, ca "scuze din partea aliatilor" ar fi binevenite in Polonia.  "Nu stiu daca scuze ar fi cel mai potrivit cuvant, dar a fi bine sa punem adevarul in matca lui", a spus premierul polonez.