Politică externă

Polonia joaca tare si blocheaza acordul UE-Rusia

14.11.2006, 19:33 10

Polonia a dat ieri un veto "pozitiei comune" pe care ministrii de externe ai UE au incercat sa o adopte in viitoarele negocieri pe marginea acordului UE-Rusia, spre surpriza celor 24 de membri si chiar a Lituaniei care a sustinut adesea cauza Varsoviei.
"Stiam ca Polonia va veni ingrijorata la aceste dezbateri de la Bruxelles, dar nimeni nu se astepta la un refuz asa de categoric", a afirmat un diplomat european la incheierea dezbaterilor.
Polonia a motivat acest veto prin faptul ca Rusia nu a ratificat Tratatul pentru o Carta a Energiei. Vladimir Putin, presedintele rus, a refuzat in repetate randuri sa ratifice aceasta carta, pentru ca ea ar obliga Moscova sa garanteze drepturi de tranzit pentru resursele energetice din Kazahstan si Uzbekistan, ceea ce nu ar avantaja-o.
Diplomati ai UE au sustinut insa ca ingrijorarea Poloniei sta de fapt in alta parte. Rusia a impus restrictii importurilor de carne si legume din Polonia in urma cu un an, sustinand ca acestea nu indeplinesc anumite standarde de calitate cerute de Moscova. Diplomatii polonezi sustin in schimb ca Kremlinul nu urmareste decat sa aplice o "pedeapsa" celui mai important critic al sau din cadrul UE. Un alt lucru de care Polonia se teme este ca viitoarea presedintie germana a UE si Comisia Europeana vor negocia o intelegere cu Rusia care va fi in defavoarea intereselor sale nationale.
Majoritatea diplomatilor europeni s-au pronuntat in favoarea unui compromis si au afirmat ca acesta mai poate fi atins pana la summit-ul din 24 noiembrie, cand tratativele cu Rusia ar trebui sa inceapa, pentru un acord privind furnizarea de resurse energetice.
"Polonia a fost rugata insistent sa nu blocheze aceste negocieri", afirma ieri Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru afaceri externe. Chestiunea comertului cu carne tine de relatiile bilaterale dintre Moscova si Varsovia, iar Bruxellesul nu poate face nimic in aceasta privinta, a adaugat comisarul.
Toate acestea vin pe fondul unei mai vechi controverse dintre guvernarea eurosceptica Kaczynski si liderii de la Bruxelles. Varsovia sustine ca interesele statelor noi aderate sunt trecute in plan secund, in timp ce interesele Frantei, Germaniei sau Marii Britanii sunt privilegiate.