Politică externă

Polonia, zguduita de un nou scandal de coruptie

25.10.2004, 00:00 21

La numai sase luni de la retragerea premierului Leszek Miller din pricina unor acuzatii de coruptie, Polonia se confrunta cu o noua problema. Numele presedintelui Aleksander Kwasniewski si al ministrului trezoreriei apar din nou alaturi de cel al lui Miller intr-un scandal legat de privatizarea unei rafinarii din Gdansk.
In discutie se afla o suma de cinci milioane de dolari, pe care  compania rusa Lukoil  i-ar fi platit-o ministrului trezoreriei, Wieslaw Kaczmarek, pentru a-i facilita vanzarea rafinariei. Se pare ca rusii nu ar fi fost multumiti de rezultatele "curtoaziei" pe care ar fi practicat-o prin intermediul fabuloasei sume platite ca mita.
Nu sunt prea multe informatii, oricum nu exista inca un verdict, pentru ca ancheta se pare ca se afla la inceputul ei. Totul se pare ca a pornit de la doua documente ale serviciilor secrete poloneze care ar fi aparut in presa la de Varsovia.
De asemenea, se pare ca intermediari in aceasta tranzactie ar fi fost un miliardar polonez, Jan Kulczyk, precum si un fost spion al Rusiei sovietice in polonia, care, in anii 90 a devenit inalt responsabil in domeniul nergetic. Este probabil, potrivit relatarilor din presa poloneza, citata de AFP, ca ambii oameni de afaceri sa fi avut o intalnire la Viena, anul trecut, in care sa se fi consumat detaliile mituirii. Unul dintre ei, miliardarul, care este si partenerul France Telecom in Polonia, a recunoscut ca intalnirea a avut loc, dar a respins acuzatiile.
Din cele doua documente ale serviciilor secrete care au aparut in presa nu este clar in ce masura au fost implicati presedintele polonez si fostul premier in aceasta afacere. Cert este ca nu este prima acuzatie, mai ales la adresa lui Miller, de acest fel.
Scandalurile de couptie care afecteaza elita de la Varsovia au spulberat practic stanga poloneza, mai divizata ca niciodata. De altfel, in ultimul an s-au consemnat doua scindari ale Partidului Social-Democrat, la baza fiind scandalurile de couptie in care au fost implicati liderii sai, iar la inceputul anului anului viitor au loc alegeri anicipate. adelina.radulescu@zf.ro