Politică externă

Popularitatea lui Bush scade de la o zi la alta

30.04.2004, 00:00 10



Un sondaj de opinie recent, realizat la cererea postului de televiziune CBS si a ziarului New York Times, arata ca popularitatea lui Bush a scazut intr-atat in ultima vreme in randul americanilor, incat ar pierde alegerile prezidentiale, daca acestea ar avea loc astazi.



Astfel, senatorul democrat John Kerry ar obtine 46% din voturi, in timp ce Bush ar avea 44%. Numai in conditiile in care nu ar candida independentul Ralph Nader. Daca Nader ar fi inclus in acest scrutin, atunci soarta alegerilor s-ar schimba, in sensul ca Bush ar castiga la o diferenta de doua procente (asta fiindca Nader este perceput mai apropiat, ca strategie si mesaj, de Kerry).



Popularitatea presedintelui american in exercitiu este strans legata de mersul razboiului din Irak. Cu fiecare soldat american este ucis in Irak, sondajele indica o scadere vertiginoasa a sanselor lui Bush. Numai in luna aprilie (considerata ca fiind cea mai sangeroasa de la momentul interventiei americano-britanice pentru indepartarea lui Saddam Hussein) au murit 115 soldati ai Statelor Unite in cadrul coalitiei din Irak. S-a schimbat si traiectoria liniilor care marcheaza sustinerea americanilor fata de razboi in sine. Asa se face ca acum doar 32% din americani mai considera ca Irakul reprezenta o amenintare pentru Statele Unite la momentul declansarii operatiunii. Dealtfel, la toate categoriile de intrebari care au legatura cu Irakul, cum ar fi daca a fost bine ca SUA s-au angajat intr-o astfel de intreprindere sau daca au fost suficiente motive de partea administratiei pentru a porni campania, rezultatele sunt cele mai scazute de pana acum.



Daca George Bush este in scadere in sondaje, se pare ca Jonh Kerry, contracandidatul sau la prezidentiale din partea democratilor are un atu pe care l-a capatat in ultimele zile. Este vorba despre donatia mai mult decat generoasa pe care a primit-o din partea fostului candidat al democratilor la alegerile pentru Casa Alba din 2000 - Al Gore. Acesta a donat 6 milioane de dolari unor comitete care sprijina campania democratilor. Mai multor comitete, pentru ca legea americana interzice acordarea unei sume atat de mari direct campaniei unuia dintre candidati. De fapt, din aceasta suma, 4 milioane de dolari merg direct la Kerry, restul se impart intre candidatii care vor reprezenta Partidul Democrat in cursa pentru camerele congresului. Gore, cum se stie, a pierdut cursa pentru presedintia SUA in 2000 in favoarea lui Bush, la un scor foarte strans. Venea in aceasta postura dupa ce fusese vicepresedinte al americanilor in tandem cu Bill Clinton. Donatia pe care i-a oferit-o lui Kerry este primul gest de spijin din partea fostului candidat la functia suprema in statul american. La debutul campaniei pentru desemnarea candidatului democrat in cursa pentru Casa Alba, Gore il sustinea pe Howard Dean (guvernator de Vermont; cel care s-a dovedit ca se poate transforma din favorit in perdant al alegerilor preliminare).