Politică externă

Prabusirea avioanelor din Rusia este inca un mister

27.08.2004, 00:00 17

Autoritatile de la Moscova nu au ajuns inca la o declaratie oficiala menita sa anunte ce anume a determinat prabusirea, la un interval de cateva minute, a doua avioane care au decolat de la Moscova si care s-a soldat cu 89 de victime.
Purtatorul de cuvant al serviciilor secrete rusesti, FSB, Serghei Ignacenko, a declarat ca nu exista inca indicii despre un posibil atac terorist. Cu toate acestea, nu au aparut inca dovezi care sa ateste ca ar fi fost la mijloc coincidente tehnice - fie ca ceva anume s-a defectat, fie ca a fost vorba de eroare de pilotaj.
In plus, populatia are sa fie panicata de posibilitatea ca o mana criminala sa fi fost la originea dezastrului. Mai mult, presa moscovita avansa, in editile de ieri, aproape la unison, varianta unui atac terorist. Aproape ca nu exista dubiu in privinta originii teroristilor - ar fi vorba despre cecenii care au duminica alegeri pentru presedinte, dupa ce precedentul a fost ucis tot de rebeli.
Rebelii ceceni au anuntat ca nu au legatura cu prabusirea avioanelor, dar presa rusa nu-i crede, mai ales ca in multe ocazii au negat legaturile lor cu atacurile soldate cu morti si raniti prin diferite orase ale Rusiei, dar mai ales la Moscova. Ei au preferat adesea sa dea vina pe Kremlin.
Exista o serie de argumente ale jurnalistilor in desemnarea rebelilor ceceni ca autori ai dublului atentat. Primul este cel cu alegerile care au loc duminica. Al doilea ar fi ca oficialii de la Kremlin intarzie sa anunte rezultatele pentru a induce o stare de panica in randul populatiei, dar mai ales pentru a nu parea vulnerabile in privinta securitatii liniilor aeriene. Ar mai fi si o coincidenta in organizarea atentatelor cecene - se pare, potrivit observatiilor aparute in presa de la Moscova, ca acestea au loc cu precadere in lunile august, septembrie si octombrie. De asemenea, ar mai fi luat in calcul si faptul ca unul dintre avioane, inainte de a disparea din raza radarelor, ar fi transmis un semnal prin care acuza un atac in timpul zborului.
Toate victimele acestei catastrofe erau de nationalitate rusa, cu exceptia a doi cetateni israelieni. Aiutoritatile ruse au anuntat ca fiecare familie va primi despagubiri - ar fi vorba despre circa 3.800 de dolari, dar asta numai in cazul in care se va dovedi ca a fost un accident. Daca, dimpotriva, va fi pana la urma un atac terorist, despagubirile vor fi mai mici.