Politică externă

Proteste violente in Adjaria

06.05.2004, 00:00 17



Proteste violente au avut loc ieri, dupa o noapte alba pe strazile capitalei Batumi, a regiunii autonome Adjaria, din sudul Georgiei. Violentele au inceput dupa ce un miting care incepuse marti, al profesorilor si studentilor, care cereau demisia liderului acestei zone, Aslan Abasidze, a fost spulberat de fortele de ordine. Noaptea s-au facut auzite focuri de artilerie, iar demonstratii s-au inmultit cu fiecare ora care a trecut. Dimineata, mii de oameni se adunau spre capitala, cerand demisia aceluiasi lider, care a spus ca nu renunta la putere. Se pare ca un camion cu demonstranti ar fi fost atacat de fortele de ordine in timp ce se indrepta spre Batumi.



Tensiunile au escaladat dupa ce duminica, Aslan Abasidze a aruncat in aer toata infrastructura care asigura legatura cu Georgia - poduri si cai ferate. Liderul rebelilor spunea atunci ca se teme de execitiile militare pe care le desfasurau pe fasia de granita autoritatile georgiene. Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, i-a dat lui Abasidze un ultimatum de 10 zile ca sa dezarmee fortele paramilitare si sa restabileasca legaturile dintre aceasta regiune cu o oarecare autonomie (mai mica decat cea de care se bucura Abhazia si Osetia) si Georgia.Raspunsul lui Abasidze a fost declararea starii de urgenta.



In acest conflict stau in expectativa pe de o parte Rusia, care are trupe in zona, care-l sustine pe Abasidze, si SUA, care-l sustin pe Saakasvili, care cer retragerea trupelor ruse din Georgia. Fiecare parte a intervenit, declarandu-se ingrijorata de deteriorarea situatiei si pronuntandu-se de partea favoritilor.



Adjaria este numele unui tinut aproape minuscul, pe coasta Marii Negre, dar pe care este proiectata trecerea unei conducte de petrol din Marea Caspica. Regiunea este preponderent musulmana.



Din punct de vedere politic, Abasidze este o mostenire din epoca sovietica. A fost demnitar inca din anii 70. La inceputul anilor 90, a reprezentat regiunea in Parlamentul georgian, unde a fost si vicepresedinte. A avut relatii foarte bune cu fostul presedinte georgian, Eduard Sevarnadze. Si cu Kremlinul. In 98 a devenit presedinte al Adjariei.



Este perceput ca un lider puternic, care ar duce tara la razboi pentru a-i pastra autonomia. Acum, de pilda, cere ca regiunea, altfel destul de prospera sa nu mai contribuie deloc la bugetul de stat.Actualul presedinte georgian, Mihail Saakasvili, a anuntat inca de la inceputul mandatului ca doreste restabilirea integritatii teritoriale a acestei tari.
adelina.radulescu@zf.ro