Politică externă

Putin anunta ca va fi premier dupa terminarea mandatului

18.12.2007, 18:43 10

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ieri ca va accepta sa devina premier, daca Dmitri Medvedev, candidatul formatiunii Rusia Unita, va fi ales presedinte in cadrul alegerilor prezidentiale din martie 2008. Medvedev ii ceruse saptamana trecuta lui Putin sa preia functia de sef al guvernului, la scurt timp dupa ce Putin a declarat ca sustine in totalitate candidatura acestuia la prezidentialele din martie 2008.
"Daca oamenii ii acorda increderea lui Dmitri Anatolievici Madvedev si daca este ales presedinte, voi fi pregatit sa imi continui munca in calitate de sef al Guvernului", a declarat presedintele in cadrul unui Congres al formatiunii Rusia Unita, desfasurat la Moscova.
In urma declaratiilor de ieri intreg misterul cu privire la planul presedintelui Putin de a influenta scena politica si dupa expirarea mandatului de presedinte in martie 2008 a luat sfarsit. Atunci cand a anuntat ca va conduce lista electorala a partidului Rusia Unita la alegerile legislative de la inceputul lunii, liderul de la Kremlin a invocat "dreptul moral" pe care-l are pentru a ramane un om important in politica Rusiei si dupa martie 2008, fara a da insa mai multe detalii cu privire la acet lucru.
Analistii au elaborat mai multe scenarii pe care Putin le-ar avea dupa retragerea de la Kremlin, printre acestea fiind si cea de preluare a functiei de premier, care insa nu a fost prea mult discutata din cauza ca premierul nu dispune de prerogative importante, lucru inacceptabil pentru personalitatea lui Putin.
In cadrul congresului de ieri, formatiunea Rusia Unita l-a desemnat candidat oficial pe Dmitri Medvedev la alegerile prezidentiale de anul viitor. Acesta era asteptat la randul sau sa tina un discurs cu privire la confirmarea candidaturii sale.
"Parerea mea este ca in prima perioada dupa alegeri, Medvedev nu va iesi din cuvantul premierului Putin si ca nu va fi nevoie de o schimbare de constitutie pentru a intari prerogativele premierului", a declarat pentru ZF istoricul Armand Gosu, specialist pentru zona fostei Republici Sovietice.
Gosu a argumentat ca acest lucru nu este obligatoriu, deoarece Medvedev nu este un politician autonom. Poate in momentul in care actualul prim-vicepremier va capata autonomie, Putin va fi tentat sa schimbe Constitutia pentru a avea mai multa putere, afirma Gosu.
Referitor la relatia dintre Romania si Rusia, Gosu este de parere ca tot ce se intampla la Moscova nu are nicio legatura cu Romania si ca relatiile dintre cele doua tari nu se vor schimba.
La numai o zi de la anuntul liderului de la Kremlin, Medvedev, in varsta de 42 de ani, presedinte al gigantului grup petrolier Gazprom, l-a rugat pe Putin sa preia functia de premier dupa expirarea mandatului de presedinte in primavara anului 2008. Constitutia il impiedica pe Putin sa candideze pentru un al treilea mandat de presedinte.
Pretextul invocat de acesta este de a asigura continuitatea si stabilitatea tarii, continuand politicile incepute de Putin acum opt ani.In ceea ce priveste rugamintea lui Medvedev catre Putin de a prelua functia de sef al Guvernului, Gosu considera ca aceasta a fost mai mult o intelegere intre cei doi, mai ales ca Medvedev nu este un politician autonom si nu ar fi "indraznit" sa-i ceara vreun lucru lui Putin.
Analistii sunt de parere ca Medvedev are sanse foarte mari sa fie ales presedinte, beneficiind de sprijinul presedintelui Vladimir Putin si al celui mai mare partid rus, Rusia Unita. Ultimele sondaje efectuate in randul alegatorilor rusi arata acelasi lucru.
Medvedev si-a prezentat sapta-mana trecuta, la o zi de cand a fost propus la candidatura Rusiei Unite pentru alegerile prezidentiale din 2008, principalele prioritati pe care le va indeplini daca va fi ales presedinte. Toate acestea au avut un numitor co-mun, si anume folosirea cresterii economice in toate sectoarele societatii rusesti. De cand a fost numit prim-vicepremier in anul 2005, Medvedev s-a ocupat de programe nationale privind sanatatea, locuintele si educatia. Rusia a avut cresteri economice foarte mari in urma cresterii pretului petrolului, iar guvernul a cunoscut o serie de presiuni pentru a mari pensiile si pentru a schimba infrastructura tarii care s-a deteriorat dupa caderea comunismului.