Politică externă

Putin anunta masuri noi de securitate

14.09.2004, 00:00 11

Vladimir Putin a anuntat intentia de a reintroduce pedeapsa cu moartea, ca o masura de sporire a securitatii in Federatia Rusa. Anuntul a fost facut public, la nivel de intentie, dupa o reuniune care a avut loc ieri cu guvernatorii regiunilor care intra in componenta Federatiei Ruse. Agenda treuniunii era consacrata efectelor asupra politicii de securitate a Kremlinului dupa atacurile de la Beslan, soldate cu 338 de morti, in marea majoritate copii.
Putin a anuntat ca de aici inainte vor avea loc mai multe modificari asupra sistemului electoral. Nu sunt detalii privind dimensiunea acestor schimbari. Ce a anuntat insa agentia Interfax este intentia actualului lider de la Kremlin de a-i numi personal pe guvernatorii regiunilor care alcatuiesc Federatia Rusa. Pana acum, guvernatorii erau alesi prin vot direct, insa Putin a anuntat ca vor fi desemnati de catre miniparlamentele regionale, la propunerea presedintelui Federatiei. Se pare, de asemenea, ca si Duma de Stat de la Moscova va suferi modificari in sistemul electoral. Nu exista, nici in aceasta privinta, prea multe date. Duma este camera inferioara a Parlamentului rus, iar aici ajung oamenii desemnati prin vot direct pe listele proportionale. Duma este dominata acum, in proportie de peste 75% de formatiunea care l-a sprijinit pe Vladimir Putin la alegerea in functia de presedinte de doua ori pana acum. In Rusia mai exista o camera parlamentara, insa acolo politicienii sunt numiti, nu alesi.
Este posibil ca si Rusia sa treaca la un sistem de securitate cu alerta dupa un cod de culori, asa cum exista deja in cele mai multe dintre statele occidentale (si in Romania exista acelasi sistem).
O alta propunere importanta a lui Vladimir Putin - mai degraba este vorba despre o declaratie - merita atentie. este vorba despre asertiunea liderului de la Kremlin, potrivit caruia este nevoie de o "reinnoire radicala a intregii politici in Caucazul de Nord". In acest sens, agentia Interfax a mai citat o declaratie a presedintelui Putin, cea potrivit careia este "indispensabila" o actiune. Nu este precis daca Rusia intrevede o "actiune" in zona Caucazului de Nord, ca represalii la atacurile asupra Beslanului, sau daca ar fi vorba despre o interventie in alta parte a lumii. Si asta pentru ca, recent, seful Statului Major al Armatei ruse, gen Iuri Baluevski, a declarat ca Moscova intentioneaza sa atace preventiv, oriunde in lume, bazele de antrenament ale teroristilor. O astfel de declaratie a fost interpretata nu fara ingrijoarre in mediile occidentale, in conditiile in care Rusiei i s-a cerut raspicat in ultima vreme sa negocieze pasnic si politic diferendul pe care il are cu Cecenia.
Din Statele Unite, cu o zi inainte de declaratiile lui Vladimir Putin privind noua politica de securitate a Rusiei, a venit un semnal. Din partea presedintelui George W. Bush. Acesta a facut o vizita la sediul ambasadei ruse de la Washington, unde a semnat in cartea de condoleante, si a spus ca "Statele Unite stau umar la umar alaturi de Rusia in lupta impotriva terorismului". Aceste cuvinte ale lui George Bush au venit la doar cateva zile dupa ce Rusia a criticat disponibilitatea afirmata de Statele Unite de a negocia o intelegere cu Cecenia.