Politică externă

"Doamna de fier", interogata in cazul DeLay

04.10.2005, 18:46 17

Departamentul american al Justitiei are in vedere interogarea fostului premier britanic Margaret Thatcher in legatura cu scandalul de coruptie in care este implicat liderul republicanilor din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay.

Anchetatorii americani doresc ca Politia Metropolitana britanica sa o chestioneze pe Thatcher in privinta intalnirii pe care a avut-o cu acesta in anul 2000. Cererea, care a fost descoperita de catre presa britanica, cauta sa lamureasca acuzatiile care i-au fost aduse lui DeLay ca ar fi primit vacante in strainatate gratuite de la grupuri de lobby in schimbul influentarii procesului legislativ in Congresul american.

Anchetatorii americani investigheaza implicarea unui alt personaj controversat al republicanilor americani, Jack Abramoff, in aceasta afacere. Exista suspiciuni ca acesta a fost implicat in solicitarea asistentei legislative a unor oficiali americani in schimbul aranjarii unor vizite in Marea Britanie.

Un purtator de cuvant al lui Margaret Thatcher a confirmat ieri faptul ca politia britanica a contac-tat-o pe aceasta pentru a "clarifica" anumite detalii privitoare la intalnirea cu Tom DeLay din mai 2000, afirma cotidianul Times. Purtatorul de cuvant a adaugat ca substanta intrebarilor este "pur factuala" si ca "nu exista nici un indiciu ca ar fi ceva mai mult de atat". Acesta a descris intalnirea cu DeLay drept o "vizita de curtoazie", tipica pentru liderii republicani care vin in Marea Britanie.

Conform purtatorul de cuvant al doamnei Thatcher, aceasta nu a primit nici un fel de plata pentru aceasta intalnire.

Inca din anii ?"80 au existat relatii foarte stranse intre conservatorii britanici si republicanii americani, relatii facilitate si de prietenia dintre fostul presedinte american Ronald Reagan si premierul britanic din acea vreme Margaret Thatcher. Aceasta este vazuta de catre dreapta americana ca un simbol al conservatorismului modern.

Aceasta ancheta ar putea sa provoace indignarea conservatorilor britanici care s-au reunit ieri in cadrul unei conferinte in Blackpool. Aceasta conferinta, la care vor participa toti parlamentarii conservatori, trebuie sa aleaga cei doi candidati care se vor infrunta pentru sefia partidului intr-un scrutin la care vor participa toti cei 300.000 de membri ai Partidului Conservator. In momentul de fata sunt inscrisi in cursa pentru sefia conservatorilor cinci candidati, cei mai multi dintre acestia indeplinind diverse functii in timpul mandatului lui Margaret Thatcher.