Politică externă

Razboiul vizelor: UE vrea sa "pedepseasca" Statele Unite

09.08.2007, 19:59 14

"Ne gandim sa introducem acest sistem aici", a declarat un purtator de cuvant al lui Franco Frattini, comisarul european al justitiei si al afacerilor interne. Oficialul a mai adaugat ca UE va analiza daca noul sistem va imbunatati serviciile de securitate sau daca va aduce inconveniente pentru calatori.
Vorbind despre posibilul sistem european, purtatorul de cuvant al lui Frattini a afirmat ca "detaliile" nu au fost puse inca la punct, dar ca sistemul functioneaza destul de bine in Australia. Franco Frattini va prezenta un raport initial al acestei probleme luna viitoare la intalnirea ministrilor de interne ai Uniunii Europene.
Presedintele american George W. Bush a aprobat saptamana trecuta o serie de masuri de securitate care includ un sistem electronic de scanare a pasagerilor care calatoresc in Statele Unite fara viza. Noul sistem american presupune ca turistii din statele membre ale Uniunii Europene care momentan calatoresc fara viza in SUA - in principal state din Europa de Vest - vor trebui sa se inregistreze online si sa completeze un chestionar. Asta inseamna ca turistii vor fi anuntati cu doua zile inainte sa plece daca au primit permisiunea din partea statului american, fapt ce a speriat Uniunea Europeana, care crede ca acest lucru va afecta calatoriile de afaceri.
Grupurile de afaceri europene au criticat aspru noua lege americana. "Aceasta masura e un inconvenient pentru cei care calatoresc pentru afaceri si suntem ingrijorati din cauza ei. Calatoriile oamenilor de afaceri in SUA sunt o activitate comuna", a declarat Carlos Gonz?les, consilier in relatii internationale la Bussines Europen, o federatie paneuropeana de lobby care lu-creaza pentru mai multe com-panii europene. Russ Knocke, purtatorul de cuvant al Departamentului de Securitate Interna al Statelor Unite, a declarat ca SUA nu au nimic impotriva daca UE decide sa adopte un sistem de aparare reciproc. "Va duce la intarirea securitatii calatoriilor aeriene spre Vest", a spus Knocke.
La inceputul saptamanii, reprezentanti ai SUA si ai UE au purtat discutii la nivel inalt la Bruxelles despre sistemul american si despre impactul sau.
Purtatorul de cuvant a declarat ca oficialii europeni pe probleme de justitie au vazut in noile masuri americane "un pas pozitiv facut pe drumul corect care se concentreaza mai mult pe probleme de securitate decat pe cele ale imigrantilor." Totusi, Bruxelles-ul va continua sa cerceteze toate implicatiile politice si tehnice pe care le presupun aceste masuri.
Statele Unite cer foarte multe informatii despre calatorii europeni (pana la 34 tipuri de date), care au ingrijorat Europa in ceea ce priveste confidentialitatea datelor personale. O alta lege americana, aprobata tot saptamana trecuta, prin care toate bagajele si marfurile care intra in State sa fie scanate, este considerata disproportionata de catre Uniunea Europeana.
Intre timp, programul Statelor Unite de Visa Waiver (VWP), care include toate statele care au intrat in Uniune dupa 2004, a creat multa valva in Polonia, Cehia si Ungaria.
Romania se afla si ea pe lista tarilor care fac parte din programul Visa Waiver din mai 2007. Ministrul de externe Adrian Cioroianu a declarat ca o delegatie de experti romani va discuta, in octombrie, cu omologii lor din SUA, implementarea legislatiei referitoare la programul pentru egalizarea vizelor.
Cioroianu precizeaza ca scopul demersurilor partii romane a fost acela de a stimula interesul unui numar cat mai mare de membri ai Congresului pentru sustinerea initiativei legislative de extindere a programului Visa Wai-ver. Totusi, Romania si celelalte tari ale programului mai au de asteptat. De fapt, legea prevede crearea in SUA a doua sisteme electronice in urmatorii doi ani: un sistem de monitorizare a iesirilor si un sistem de monitorizare electronica a pasagerilor. Cele doua sisteme vor fi utilizate pentru aflarea intervalului de sedere a cetatenilor, pe baza acestuia fiind calculata rata cetatenilor care depasesc perioada legala de sedere.