Politică externă

Regele Fahd al Arabiei Saudite a incetat din viata

02.08.2005, 19:29 27

Oficiali de la Ryad au anuntat ieri moartea regelui saudit Fahd, in varsta de 84 de ani. Acesta era bolnav de mai multa vreme, dupa ce suferise un accident vascular in 1995.

In urma acestui incident, regele Fahd delegase responsabilitatile guvernarii catre fratele sau vitreg Abdullah bin Abdel Aziz, desemnat deja print mostenitor. La sfarsitul lunii mai a acestui an, starea sanatatii regelui Fahd s-a deteriorat, si a fost spitalizat.

Vestea mortii regelui Fahd a provocat emotie in Arabia Saudita, insa Casa Regala saudita a anuntat repede succesiunea la tron a printului mostenitor Abdullah, care si-a ales de asemenea un succesor in persoana ministrului de interne, printul Sultan bin Abdel Aziz. Statele arabe au amanat in semn de respect o reuniune la nivel inalt care urma sa aiba loc la Sharm el-Sheikh pe 3 august. Arabia Saudita se bucura de un prestigiu deosebit in randul lumii islamice, aici gasindu-se locurile sfinte ale musulmanilor, Mecca si Medina.

Fahd, care era fiul regelui Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al-Saud, fondatorul statului modern saudit la sfarsitul primului razboi mondial, urcase pe tronul Arabiei Saudite in 1982, intr-o perioada dificila cand a trebuit sa se confrunte cu socul economic cauzat de a doua criza a petrolului. Domnia sa de 23 de ani a insemnat totodata o perioada de prosperitate pentru Arabia Saudita, care este cel mai mare producator mondial de petrol si detine un sfert din rezervele naturale de petrol ale planetei.

Anticomunist convins, Fahd a sprijinit lupta antisovietica a mujahedinilor afgani in anii ''80. Desi a incercat sa castige sprijinul musulmanilor cu vederi conservatoare si a sustinut activitatea islamistilor radicali, Fahd a dezvoltat un parteneriat privilegiat cu Statele Unite. Acest parteneriat dintre Arabia Saudita si SUA a functionat in perioada razboiului dintre Iran si Irak (1980-1988) si a primului razboi din Golf.

Relatiile stranse cu americanii au fost insa afectate de sustinerea financiara pe care sauditii au oferit-o teroristilor islamici precum Usama bin Laden, care este o ruda indepartata a familiei regale saudite.

Dupa 11 septembrie 2001, relatiile bilaterale americano-saudite s-au tensionat, ca urmare a dezvaluirii faptului ca 15 dintre cei 19 teroristi, care au comis atacurile de la World Trade Center, erau cetateni sauditi.

Arabia Saudita joaca un rol cheie in strategia americana, fiind atat principalul furnizor de petrol catre SUA, cat si tara unde se gasesc principalele baze americane din zona Golfului Persic.

Pentru a diminua aceasta dubla dependenta, administratia Bush incearca constituirea unei relatii speciale cu Irakul, care ar putea deveni pe viitor principalul furnizor de petrol catre Statele Unite. Noul rege, Abdullah, 80 de ani, va incerca acum sa combata celulele teroriste ale gruparii Al-Qaida, dupa ce timp de mai bine de zece ani a trecut cu vederea activitatile acestor grupari in regat.

In ultimii doi ani, peste 100 de cetateni straini si-au pierdut viata in atentatele teroriste care au avut loc in Arabia Saudita.

Reteaua terorista a lui bin Laden si-a manifestat in dese randuri opozitia fata de familia regala pe care a acuzat-o ca nu promoveaza suficient religia islamica si ca este prea apropiata de Vest, in special de SUA.



Politicile in domeniul petrolului, neschimbate

Arabia Saudita isi va continua politica pe termen lung in ceea ce priveste sectorul petrolier care are drept obiectiv pastrarea pietelor globale bine aprovizionate pentru a stabiliza pretul, au declarat dupa anuntul decesului surse saudite.

Pretul petrolului a inregistrat o miscare usor ascendenta dupa aflarea vestii referitoare la moartea monarhului saudit, cu barilul de titei urcand cu 56 de centi pana la un pret de 61,13 dolari la bursa newyorkeza. In ultimii cinci ani regatul a profitat de scumpirea petrolului, o treime din PIB fiind generata de exportul de titei. Preturile la bursa din New York aproape s-au dublat din 2001, an in care barilul de petrol era cotat in medie la 25,95 dolari. In acest an pana acum pretul mediu al unui baril de petrol a fost de 51,53 dolari.

"Sunt sigur ca nu se va schimba nimic in ceea ce priveste politica petroliera a Arabiei Saudita", au declarat surse saudite citate de CNN News. Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, prefera un pret al titeiului sub 50 de dolari pe baril - prag privit ca fiind prea ridicat pentru sanatatea economiei mondiale.

Pentru a pastra pietele mondiale suficient aprovizionate, Ryadul pompeaza in acest moment aproximativ 9,5 milioane de barili de titei pe zi si a dat asigurari ca va pastra capacitati disponibile de productie de 1,5 pana la 2 milioane de barili pe zi pentru a preintampina orice cadere a productiei. "Arabia Saudita va continua sa ofere in continuare clientilor ceea ce acestia doresc sub conducerea noului rege Abdullah", au declarat surse din industria petroliera saudita.

Totusi, nivelul ridicat al productiei saudite nu a reusit sa franeze cresterea pretului, alimentata de problemele rafinariilor americane care a facut ca barilul de petrol american sa depaseasca 61 de dolari.

Arabia Saudita detine un sfert din rezervele mondiale de petrol si are in vedere un plan investitional de 50 de miliarde de dolari (41,1 miliarde de euro) in urma caruia sa isi poata majora capacitatea de productie zilnica de la 11 milioane de barili, cat are acum, pana la 15 milioane de barili.