Politică externă

Rehn: UE s-a grabit cand a promis integrarea in 2007

17.12.2004, 00:00 8

La o zi dupa ce comisarul european pentru extindere, Ollie Rehn, a cerut membrilor Parlamentului European sa nu ezite in invocarea clauzei care amana integrarea Romaniei in Ue cu un an, in cazul in care tara noastra va fi nepregatita la acea data, acesta si-a reconfirmat pozitia in presa finlandeza.
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat ca statele membre UE s-au pripit cand au promis Romaniei ca va putea adera la Uniunea Europeana, chiar daca negocierile erau departe de a fi incheiate, relateaza Helsinigin Sanomat, un ziar care apare in tara de origine a comisarului, Finlanda.
Intr-un interviu acordat cotidianelor Helsinki Sanomat (finlandez), Dagens Nyheter (suedez) si Danish Politiken (danez), Rehn s-a plans ca statele membre UE au oferit Romaniei si Bulgariei date de aderare inca din timpul desfasurarii negocierilor si inainte ca aceste tari sa fie macar aproape de a fi pregatite sa indeplineasca criteriile de aderare.
"Trebuie sa invatam ca programul nu trebuie sa elimine continutul. Programele nu trebuie sa ne oblige sa incheiem negocierile inainte de a fi gata sa facem acest lucru", a spus Rehn, referindu-se la Romania.
In cazul Romaniei si al Bulgariei, aderarea poate fi amanata cu un an, chiar daca negocierile au fost incheiate. Rehn a declarat ca aceasta nu este o amenintare fara substanta; el a subliniat faptul ca in cadrul UE exista disponibilitate de a amana aderarea celor doua tari daca acestea "nu isi fac temele".
Rehn a apreciat ca, pentru urmatoarele negocieri de aderare, UE a invatat din experienta, in special din cea cu Romania. "Este o atitudine de homo sapiens, fiinte umane, care invata din ceea ce fac si din experientele anterioare. Strategiile de negociere trebuie dezvoltate pentru viitor", a spus el.
UE va primi Romania si Bulgaria in 2007 sau 2008, iar urmatoarele candidate sunt Croatia si, eventual, Turcia. Chiar inainte de extinderea din primavara acestui an, au existat discutii privind granitele finale ale UE. Ar putea fi Ucraina si Moldova posibili membri in viitor? "Niciodata nu trebuie sa spunem niciodata. Dar in primul rand este mai bine sa oferim Ucrainei sprijin economic si politic", a afirmat comisarul pentru Extindere.
"Daca nu este pregatita pentru aderare, nu ar trebui sa ezitam si ar trebui sa cerem Consiliului sa utilizeze clauzele de suspendare", a declarat Olli Rehn, in timpul unei dezbateri organizare la Parlamentul European de la Strasbourg, cu o zi inaintea acordarii acestui interviu.
O clauza de salvgardare consolidata, aplicata numai Romaniei si care poate fi activata prin votul majoritatii calificate a statelor membre UE prevede aceeasi amanare daca tara nu este "in mod evident" pregatita sa isi indeplineasca obligatiile in ceea ce priveste justitia si concurenta.
"Obiectivul nu este de a penaliza Romania, ci de a impiedica aceasta tara sa patimeasca de pe urma efectelor negative ale aderarii, mai ales daca nu este suficient de pregatita", a adaugat comisarul pentru extindere.  El a precizat ca "pana in 2007, va trebui ca Romania sa devina un veritabil stat membru si mai are multe de facut".



La Bruxelles, Romania asteapta oficializarea datei de aderare
Presedintele ales, Traian Basescu, impreuna cu cel inca in functie, Ion iliescu, alaturi de primul ministru, Adrian Nastase, sunt astazi la Bruxelles, unde participa la Consiliul European, summit-ul la care Romania asteapta anuntarea datei 1 ianuarie 2007 ca termen la care Romania devine membru al UE, dupa incheierea negocierilor.
Parlamentul European s-a pronuntat chiar in ziua in care a inceput forumul liderilor europeni,  in favoarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, subliniind numeroasele eforturi care raman de realizat de catre tara noastra in multe domenii, in special in lupta impotriva coruptiei.
Parlamentul European "spera si crede ca este posibila (...) o incheiere rapida si satisfacatoare a negocierilor pina la sfarsitul anului 2004, in vederea semnarii tratatului de aderare de indata ce va fi posibil in 2005 si a intrarii in vigoare a acestuia la 1 ianuarie 2007", se arata in textul adoptat joi.
Summitul de la Bruxelles, care se va desfasura joi si vineri, urmeaza sa confirme incheierea negocierilor si sa stabileasca data semnarii tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei, asteptate amandoua in UE din 2007.
Motiunea redactata de deputatul francez Pierre Moscovici subliniaza, in acelasi timp, ca raman "necesare" "eforturi suplimentare".
Parlamentul cere Bucurestiului "sa intensifice eforturile" in domeniul luptei impotriva coruptiei, care "constituie inca o sursa majora de preocupare".
Textul denunta si lacunele in materie de concurenta, protectie a drepturilor copilului si minoritatilor, in special ale romilor, libertate a presei, independenta a justitiei sau mediu. Apreciind ca Romania "satisface criteriile specifice unei economii de piata viabile", deputatii noteaza ca "saracia ramane o problema de o extrema gravitate". adelina.radulescu@zf.ro