Politică externă

Relatia dintre Rusia si Belarus se incranceneaza

26.07.2004, 00:00 58

Belarusul a dat o riposta zilele trecute la care Rusia nu se astepta si chiar a reactionat la nivelul declaratiilor oficiale.
Totul a pornit de la implinirea a zece ani de cand presedintele cu tendinte autoritariste al Rusiei, Vladimir Lucasenco, a preluat puterea. Mai precis - in ziua in care mai toata presa de la Minsk (controlata asiduu - este vorba de o tara in care ziaristii sunt batuti sau omorati) omagia "implinirile" mandatelor prezidentiale ale lui Lucasenco, a avut loc un protest al populatiei din tara. Presa de la Minsk, cum sugeram - aservita - a relatat putin despre mars. Si a spus ca au participat doar 200 de oameni. Cum anuntase Ministerul de Interne. Nu la fel a relatat si biroul televiziunii ruse. Intr-un reportaj acesteia s-a spus ca la protestele de la Minsk au participat intre 2000 si 5000 de oameni.
Ce s-a intamplat in decurs de doar trei zile dupa transmiterea acestui reportaj? Autoritatile de la Minsk au inchis biroul televiziunii de stat din Rusia. Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova, a spus ca reportajul cu pricina nu putea sa constituie un motiv serios pentru inchiderea biroului. Ce spunea ministerul de externe din Belarus? Invoca principii dintr-un alt domeniu de activitate - etica jurnalistica. Intr-o declaratie oficiala, ministerul din Belarus sustinea ca reportajul rusesc "a violat flagrant principiile eticii jurnalistice si a distorsionat numarul participantilor la proteste".
Nu doar ministerul de externe a fost nemultumit de numaratoarea participantilor, ci si insusi presedintele Lucasenco. Acesta a spus ca a fost "deranjat" de reportaj, ca nu a relatat despre starea reala de lucruri din Belarus. Lucasenco a fost deranjat si de "atacul" care a venit din partea unui aliat al Belarusului. "Asta nu a venit din partea NATO, nici a Vestului. Asta a fost facuta de rusi, de fratii nostri", a spus liderul de la Minsk.
Nu este singura problema care a intervenit in relatiile dintre cele doua tari. Au mai existat incidente de acest fel in ultimul an - in aprilie, o pana de curent a afectat doar biroul televiziunii de stat ruse, care tocmai se pregatea sa transmita un material neingaduitor cu Lucasenco. In iulie anul trecut, o alta statie de televiziune rusa de la Minsk - a unui post privat - a fost inchisa. Si aici, Lucasenco era criticat adesea.
Exact de un an, au incetinit procedurile care pareau de netagaduit, pentru realizarea unificarii Rusiei cu Belarus. Acestea au fost practic abandonate odata ce Lucasenco a inceput sa se arate nemultumit ca Belarus nu este tratat ca partener egal al Rusiei in aceasta intreprindere. adelina.radulescu@zf.ro