Politică externă

Retragerea bazelor NATO aduce somaj in Germania

26.08.2004, 00:00 26

Planul de repozitionare a trupelor americane din Europa si Asia a creat o problema delicata in Germania, tara unde, timp de cateva decenii, s-au aflat cele mai multe baze americane din Europa, comenteaza Washington Times.
Regiunile in care se afla baze americane risca sa piarda 80.000 de locuri de munca intr-o tara care se confrunta cu o rata a somajului de zece la suta, iar administratiile regionale vor pierde contributii considerabile la bugetele locale.
Primarii oraselor situate in apropiere de bazele americane au facut un apel la cancelarul Gerhard Schroeder, cerandu-i acestuia sa il convinga pe presedintele George W. Bush sa renunte la acest plan.
Ministerul german de Externe a anuntat ca poarta discutii cu Washingtonul si ca "inca nu a fost luata ncii o decizie definitiva", au anuntat surse oficiale germane. Diplomatii sunt insa de parere ca doleantele Berlinului nu au nici o legatura cu apararea, ci tin doar de avantaje economice pe plan local.
Pentagonul a anuntat ca va reduce numarul militarilor americani din strainatate, planul urmand sa afecteze 60-70.000 de soldati stationati in principal in Europa si Asia. Retragerea graduala a trupelor va incepe in 2006 si va dura patru ani, ca parte a schimbarii strategiei dupa incheierea Razboiului Rece.
Prabusirea Zidului Berlinului in 1989 si destramarea ulterioara a URSS au condus la reducerea prezentei americane in Germania de la 250.000 la 73.000 de militari, iar noul plan al Washingtonului prevede reducerea la jumatate a efectivelor americane din aceasta tara.
"Retragerea trupelor americane va fi o catastrofa pentru noi", a declarat Franz Bohjm, primarul oraselului Kitzingen din landul Bavaria, apreciind ca, in cazul inchiderii bazei americane din zona, localitatea va pierde anual circa trei milioane de dolari, reprezentind sapte la suta din buget.
Efectele desfiintarii bazelor americane fac doar sa agraveze problemele economice cu care se confrunta Germania. In ultimele saptamani, sute de mii de oameni au demonstrat in 150 de orase din fosta Germanie Democrata, protestand fata de planurile de reforma ale Guvernului. Protestele au fost generate in special de o noua reglementare care limiteaza ajutoarele de somaj ale celor care resping oferte de munca, chiar daca acestea nu corespund calificarii lor. In unele regiuni din fosta Germanie Democrata rata somajului a atins nivelul de 20 la suta.
Karsten Voigt, coordonator pentru cooperarea dintre Washington si Berlin, sustine ca Germania va ramane in continuare principala zona in care vor fi concentrate fortele americane din Europa, desi informatii neoficiale indica faptul ca SUA intentioneaza sa isi mute bazele spre est, in tari ca Polonia, Ungaria sau Romania.
adelina.radulescu@zf.ro