Politică externă

Rusia isi schimba strategia fata de Moldova?

17.05.2004, 00:00 13

Rusia si-a recunoscut esecul pentru planul de federalizare a Republicii Moldova odata cu retragerea ambasadorului sau de la Chisinau, la finele saptamanii trecute.
Kremlinul insa nu lasa sa se inteleaga ca ar intentiona sa-si schimbe strategia de impunere a asa-numitului plan Kozak (cel care propune de fapt recunoasterea Transnistriei si a Gagauziei, regiuni autonome la ora actuala).
La finele saptamanii trecute, Iuri Zubakov, cel care asigurase legatura oficiala, diplomatica, dintre Rusia si Moldova, a anuntat ca si-a terminat mandatul de ambasador la Chisinau. Fusese numit ina ceasta functie abia in octombrie anul trecut. El a convocat o  conferinta de presa restransa, la care au participat ziaristi alesi pe spranceana, insa informatiile au aparut abia doua zile mai tarziu in presa de la Chisinau.
Zubakov a fost rechemat, sustine presa moldoveana, din motive care arata maidegraba iritarea Moscovei fata de respingerea de catre presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a planului Kozak. Sa ne amintim ca felul in care a fost respinsa aceasta propunere a Moscovei a stanjenit la modul cel mai serios Kremlinul. Chiar inainte de semnarea pactului Kozak, pentru care Putin isi anuntase deja vizita la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca nu este de acord cu prevederile acestuia. Se asigura, prin acest plan, independenta si recunoasterea oficiala a doua entitati autonome, Transnistria si Gagauzia, care nu sunt insa considerate ca state independente de catre Republica Moldova. Planul propunea o presedintie prin rotatie a celor trei entitati, in conditiile in care, si daca ar fi recunoscuti, transnistrenii si gagauzii sunt minoritari pe teritoriul Republicii Moldova.
Rusia are trupe inca in Transnistria, pe care se angajase ca le va retrage, insa trage de timp invocand o oarecare instabilitate a zonei.
Se pare ca incidentul diplomatic de la finele anului trecut nu a ramas fara urmari. Potrivit presei moldovene, Dimitri Kozak insusi, unul dintre apropiatii lui Putin, l-ar fi rechemat in tara pe ambasadorul Zubakov.
Ambasadorul Zubakov a declarat ca ar fi asteptat la Kremlin intr-o pozitie influenta, aceea de adjunct al secretarului Consiliului Federatiei Ruse pentru Securitate.
Inainte de a parasi insa Chisinaul, Zubakov a lasat niste instructiuni, sugestii diplomatice cum sunt numite in limbajul oficial, menite sa demonstreze ca Rusia nu renunta usor la ideea federalizarii. Astfel, Zubakov a spus ca ar fi bine ca intre Republica Moldova si autoproclamata republica Transnistria sa existe relatii diplomatice. Acestea ar urma sa fie concretizate prin existenta unui consulat moldovean la Tiraspol. Or, de vreme de Moldova nu a recunoscut ca stat aceasta regiune, cum ar putea sa-si deschida consulat pe teritoriul acestei entitati separatiste?
Nu este consemnat deocamdata nici un raspuns oficial al autoritatilor de la Chisinau. Se pare ca acestea sunt mai preocupate, in acest moment, de tensiunile din interior. Nu mai departe decat ieri, cand era programat congresului Partidului Popular Crestin Democrat (de opozitie, unionist, condus de Iurie Rosca), formatiunea care a ramas unul dintre criticii ferventi ai puterii comuniste a primit interdictia de a-si organiza reuniunea in cea mai mare sala de la Chisinau. In semn de protest, PPCD si-a organizat congresul in strada, sub cerul liber.
adelina.radulescu@zf.ro