Politică externă

Rusia si-a prelungit parteneriatul cu Uniunea Europeana

28.04.2004, 00:00 13



Rusia si Uniunea Europeana au prelungit, ieri, la Luxemburg, parteneriatul pe baza caruia sunt stabilite relatiile politice si comerciale dintre cele doua parti. Prelungirea acestui acord fusese amanata de catre Rusia si, totodata, se transformase intr-un contencios intre Uniune si Kremlin. Problema a fost ca opt din cele zece tari care devin membre ale UE peste doua zile aveau relatii speciale in schimburile comerciale cu Rusia. Foste satelite ale Uniunii Sovietice, cele opt tari est-europene erau principale piete de desfacere pentru Rusia la produse metalurgice, pentru ingrasaminte si, fireste, pentru petrol si gaze. Tarifele practicate erau privilegiate, iar, odata devenite membre ale Uniunii, tarile respective vor trebui sa respecte politica tarifara a UE. Rusia pretinde ca ar fi pierdut, in aceste conditii, peste 300 milioane de euro. Ieri, cand s-a semat un acord provizoriu pe aceasta tema, Rusia a primit din partea Uniunii Europene permisiunea de a vinde mai multe produse siderurgice si, mai ales, in cantitati mai mari, pe piata europeana.



Rusia, de asemenea, era nemultumita ca in trei dintre tarile care au intrat in componenta Uniunii Sovietce (este vorba despre tarile baltice) nu sunt respectate drepturile minoritatilor. In fapt, se afa in discutie un proces de derusificare care a inceput de mai multa vreme in Estonia, Letonia si Lituania, unde, desi mai exista un procent important de populatie rusofona, s-a stabilit ca limba rusa sa nu mai fie a doua limba oficiala si nici sa nu se mai invete obligatoriu in scoli (cu exceptia scolilor specializate). Rusia a obtinut ieri, in textul parteneriatului, promisiunea din partea UE ca va fi urmarita respectarea drepturilor minoritatilor in aceste tari.



De partea cealalta, Uniunea era nemultumita de starea democratiei sub regimul Putin, care este considerata in regres fata de la norme. Nu este clar daca Rusia va trebui sa ia masuri concrete in acest sens, asa cum nu este lipede nici daca Moscova a obtinut dreptul de a cicula in UE fara vize.
adelina.radulescu@zf.ro