Politică externă

Rusia si Ucraina, ingrijorate de conflictul transnitrean

27.08.2004, 00:00 15

Rusia si Ucraina avertizeaza asupra riscurilor prezentate de "confruntarea dintre Chisinau si Tiraspol", oferindu-se sa ia masuri suplimentare pentru deblocarea crizei economice si umanitare si pentru reluarea negocierilor multilaterale.
Ambasadorul rus cu misiuni speciale, Igor Savolski, si ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Aleksandr Motik, au discutat despre acest subiect la Kiev, ei apreciind ca punctele de vedere ale celor doua tari coincid in principiu.
"Reprezentantii Rusiei si ai Ucrainei, state garante si mediatori, si-au exprimat disponibilitatea de a intereprinde masuri suplimentare pentru deblocarea actualei situatii de criza, precum si pentru restabilirea dialogului direct intre Moldova si Transnistria", precizeaza un comunicat publicat pe site-ul Ministerului de Externe al Federatiei Ruse.
Pe de alta parte, Romania considera ca situatia la care a dus conflictul dintre Chisinau si Tiraspol este intolerabila. Purtatorul de cuvant al presedintelui roman, Corina Cretu, a spus ca seful statului spera ca aceasta situatie se va ameliora prin negocieri pe cale pasnica.
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a afirmat, cu o saptamana in urma, ca "negocierile cu Tiraspolul, a caror necesitate o invoca atat de des unii mediatori, pot fi reluate de catre Chisinau numai dupa democratizarea zonei nistrene si eliberarea populatiei de hunta care a uzurpat dreptul de a vorbi in numele intregii natiuni". El s-a declarat surprins de faptul ca "unii mediatori s-au transformat in avocati ai administratiei transnistrene", apreciind ca acestia isi vor putea reface credibilitatea numai in cazul in care "vor da o apreciere politica ferma si raspicata actiunilor administratiei transnistrene".
Voronin nu a lasat prea mult spa?iu de negociere si prin intermediul unei declaratii recente, potrivit careia autoritatile de la Tiraspol sunt catalogate ca fiind proprii unui regim fascist.
Intre timp, situatia moldovenilor de pe raza de influenta a Transnistriei nu s-a imbunatatit. Caile feroviare moldovenesti care au fost luate sub autoritatea Trasnistriei - este vorba despre cele aflate pe teritoriul administrat de oficialii de la Tiraspol - sunt in continuare un segment transnistrean. Moldova chiar s-a plans ca nu le poate administra si a amenintat cu blocarea drumurilor feroviare care trec prin regiune. Acestea leaga, de fapt, Republica Moldova de Ucraina si Rusia. Situatia este cu atat mai grava, cu cat ingreuneaza relatiile economice ale Moldovei, cata vreme in regiunea transnistreana este comasata industria Republicii Moldova.
De asemenea, scolile romanesti sunt in continuare "asistate" de militiile transnitrene, iar copiii si parintii, ca si profesorii care predau in romana si cu grafie latina sunt amenintati cu evacuarea.  adelina.radulescu@zf.ro