Politică externă

Scandalul prizonierilor din Irak se adanceste

10.05.2004, 00:00 17



Administratia americana continua sa se adanceasca intr-un scandal in care apar noi si noi date acuzatoare la adresa sa despre strategia pe care a aplicat-o in privinta prizonierilor de razboi din Irak.



In Statele Unite circula imagini noi din inchisoarile irakiene unde sunt detinuti oamenii pe care i-a capturat coalitia. Unele dintre ele urmau sa fie difuzate aseara de catre posturile de televiziune de peste ocean. Se vorbeste despre casete video inregistrate de catre militarii coalitiei, in special americani, in inchisoarea Abu Gharib, de langa Bagdad, locul din care au fost scoase la iveala atrocitatile din ultimele doua saptamani, imaginile socante care i-au pus in pericol postul de ministru al apararii lui Donal Rumsfeld.



Se pare ca vor aparea in public imagini noi cu detinuti tineri violati de catre militarii americani sau cu oa femeie prizoniera, vilata la randu-i. NBC cita oficiali americani care ar fi spus ca exista imagini cutremuratoare in care trupuri neinsufletite ale unor detinuti irakieni sunt tratate in mod necuviincios.



Pe de alta parte, una dintre femeile-militar care tineau in custodie prizonieri si care s-a fotografiat pe ea insasi in timp ce abuza de detinuti a facut unele dezvaluiri umilitoare la adresa strategilor americani. Aceasta sustine nu doar ca nu avea habar de conventia de la Geneva asupra drepturilor prizonierilor de razboi, dar a declarat, intr-un e-mail pe care l-a transmis la Washington Post, ca rolul sau era sa aiba grija de detinuti inainte de a intra la interogatoriu. Mai precis, era de datoria sa, dupa cum sustine femeia-militar, de a-i duce in Iad pe detinuti, astfel ca acestia sa intre la anchete distrusi moramente.



Pe de alta parte, s-au inmultit declaratiile tot mai oficile care cer emiterea lui Donal Rumsfeld din fruntea Ministerului Apararii SUA. Dupa ce mai multi congresmeni au cerut, la finele saptamanii trecute, ca Rumsfeld sa plece, si publicatii, intre care The Economist, scriu editoriale in care explica de ce este nevoie de demisia sa. Presedintele Bush a spus ca nu este cazul.