Politică externă

Se intetesc tensiunile de la Chisinau

23.04.2004, 00:00 18



Tensiunile din Parlamentul de la Chisinau, dominat de comunisti, au atins ieri un prag critic. Deputatul crestin-democrat Vlad Cubreacov a fost victima unei altercatii cu omologii sai comunisti.



Membrii partidului din care face parte Vlad Cubriacov organizasera un protest, cu pancarte, pe care scria "Demisia" sau "Jos coruptia" si cereau dizolvarea parlamentului. Colegii lor comunisti le-au rupt pancartele si le-au cerut fortelor de ordine sa intervina, insa agentii de paza au spus ca nu pot face asta pentru ca deputatii au imunitate parlamentara.



Nu este primul incident caruia ii cade victima Vlad Cubreacov - el a fost rapit si sechestrat in urma cu doi ani de catre persoane neidentificate.



Pe de alta parte, la Tiraspol au aparut comentarii care indica o iritare a autoritatilor acestei enclave autoproclamate ca republica independenta fata de unele declaratii ale lui Mircea Geoana. Astfel, agentia de stiri Olvia-press (oficios al autoritatilor transnistrene), citata de BBC, sustine ca Romania ar intentiona sa-si trimita soldati in Republica Moldova sub pretextul ca acolo ar fi nevoie de trupe de mentinere a pacii ale ONU.



In fapt, agentia citata este de parere ca aceste planuri s-ar desprinde din declaratiile lui Mircea Geoana dupa intalnirea pe care a avut-o zilele trecute cu seful misiunii OSCE la Chisinau, William Hill. Ministrul roman de externe a spus atunci ca spera ca Rusia sa-si respecte angajamentele fata de comunitatea internationala privind retragerea trupelor sale din regiunea transnistreana. Or, o astfel de declaratie a fost facuta in mai multe randuri de catre oficialii romani si chiar de responsabili ai NATO. De altfel, si reprezentanti ai autoritatilor americane au atras atentia Rusiei ca a expiat termenul la care trebuia sa-si retraga trupele din Moldova si Georgia.



Cat despre retragerea trupelor ruse de la Tiraspol, agentia citata de BBC sustine ca nu este inteleapta cata vreme aceasta ar reprezenta o pozitie strategica, asemenea enclavei Kaliningrad (teritoriu rus intre tarile baltice si Polonia, inconjurat, practic, de tari membre ale NATO).
adelina.radulescu@zf.ro