Politică externă

Se inteteste scandalul abuzurilor asupra irakienilor

07.05.2004, 00:00 15



Ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld, se pare ca a avut parte de critici din partea presedintelui american, George Bush, in urma scndalului care a izbucnit saptamana trecuta in SUA in urma publicarii unor fotografii care dezvaluiau abuzuri ale militarilor americani in inchisorile din Irak.



Se pare, potrivit unor relatari ale BBC, ca Bush s-ar fi aratat enervat de faptul ca nu a fost instiintat despre existenta unor astfel de comportamente ale militarilor americani. In mod public, insa, Bush i-a luat apararea ministrului Rumsfeld, unul dintre strategii cei mai importanti ai actualei administratii.



Presa straina vorbea chiar de posibilitatea ca, in timpul reprosurilor pe care i le-a adresat presedintele american ministrului sau al apararii sa fi fost vorba chiar despre demisia lui Rumsfeld. Ministrul insa a negat ca ar avea vreo intentie de a parasi actuala functie.



Aceste informatii apar dupa ce Bush a acordat un interviu televiziunii Al Arabia, in care si-a cerut scuze fata de lumea musulman pentru ceea ce au dezvaluit fotografiile publicate in toata lumea. Bush s-a delimitat de aceste abuzuri.



Presedintele american nu a apucat insa sa simta o oarecare reactie de intelegere din partea opiniei publice arabe, ca scandalul s-a intetit. Washington Post, unul dintre cele mai citite zire din SUA, si nu numai, a publicat imagini noi din inchisorile in care sunt tinuti irakienii. Una dintre ele infatiseaza o femeie gardian tarand dupa ea un corp inert, din cate se observa, al unui detinut irakian, fara haine pe el. Desi cei de la Washington Post sustin ca este posibil ca fotografiile sa fi fost contrafacute, expertii sunt de parere ca sunt cat se poate de adevarate.



Pe de alta parte, ies la iveala tot mai multe acuzatii la adresa militarilor coalitiei pentru ceea ce par tratamente abominabile in inchisorile in care sunt tinuti irakienii. Un fost detinut, eliberat in urma cu trei saptamani, le-a povestit ziaristilor de la sectia araba a BBC, ca in inchisoare a fost umilit pe toata perioada detentiei. Acesta sustine ca ar fi fost dezbracat de soldati prin taierea hainelor, inclusiv a lenjeriei, cu lama. Apoi, ar fi fost obligat sa se masturbeze iar, mai tarziu, sa imite un caine, sa latre, pe cand, gol fiind, era tinut intr-o asa-numita lesa.